Ewa_Gotuje

Biały napar na przeziębienie i pierwsze objawy grypy. Lepszy niż specyfiki z apteki

Katar, kaszel, ból głowy, gardła, czy złe samopoczucie, jesienią i zimą towarzyszą nam znacznie częściej. Spadek odporności organizmu to doskonała okazja dla bakterii i wirusów, aby zaatakować. Zgodnie z zasadą lepiej zapobiegać, niż leczyć, warto zadbać o swoje zdrowie. Przyda się tu biały napar Pana Tabletki. Sprawdź, jak działa oraz jak stosować biały napar.

Domowy biały napar na przeziębienie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W pracy, na szkolnym korytarzu, w autobusie... Przeziębienie i grypę można złapać wszędzie, aby zmniejszyć ryzyko infekcji, warto zawczasu wzmacniać swój układ immunologiczny. Jedną z najzdrowszych, ale i najsmaczniejszych metod będzie sięgnięcie po domowe napary. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić biały napar z przepisu Pana Tabletki. Sprawdzimy również, jak działa oraz w jaki sposób go stosować, aby był najskuteczniejszy.

Sprawdź także: Wrzuć do herbaty zamiast cytryny. Ma ogrom witaminy C i łagodzi stany zapalne

Biały napar – przepis Pana Tabletki

Marcin Korczyk, znany w sieci pod pseudonimem Pan Tabletka, na swoim blogu od lat edukuje internautów w dziecinie zdrowia oraz rozsądnego podejścia do farmaceutyki. Podpowiada, jak chronić się przed chorobami, a jeśli już zajdzie konieczność sięgnięcia po lekarstwo, radzi, jakie będzie dla nas najlepsze. Farmaceuta kieruje się jednak założeniem, aby w miarę możliwości dbać o zdrowie naturalnymi metodami, stąd też w jednym z blogowych wpisów możemy znaleźć przepis na biały napar. 

Przygotowanie białego naparu nie jest skomplikowane, do zrobienia jednej porcji będziesz potrzebować: wrzątek, trzy centymetry korzenia imbiru, kawałek kory cynamonu cejlońskiego, osiem goździków, gwiazdka anyżu, pięć pręcików szafranu oraz naturalny miód. 

Zacznij od obrania i umycia imbiru, następnie pokrój go w cienkie plasterki. Włóż je do kubka, dodaj cynamonową korę oraz pozostałe przyprawy. Uzupełnij całość wrzątkiem, przykryj kubek spodeczkiem i odstaw na kwadrans. Kiedy mikstura się zaparzy i lekko przestygnie dodaj miód. Doskonałym dodatkiem do białego naparu będzie pomarańcza, cytryna, jabłko, a także rozmaryn czy mięta. 

    Jak stosować biały napar?

    W okresie jesienno-zimowym biały napar możesz pić nawet codziennie. Warto wspomnieć również o tym, że składniki białego naparu można ponownie zalać wrzątkiem i cieszyć się smakiem tej pysznej mikstury. Należy jednak pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do picia białego naparu, może nie być odpowiedni dla kobiet w ciąży oraz tych, które karmią piersią, przede wszystkim przez dodatek cynamonu i anyżu. Wówczas warto zrezygnować z tych przypraw. Ponadto biały napar może by niewskazany dla osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi. 

      Jak działa biały napar?

      Biały napar, dzięki zawartości cynamonu, goździków i imbiru ma działanie rozgrzewające. Dodatkowo mikstura wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, a nawet przeciwbólowe. Wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje. Ponadto  składniki w nim zawarte mają właściwości przeciwzapalne, pomagają zredukować ból gardła, kaszel i chrypkę. Anyż i goździki mają działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają pozbyć się zalegającej wydzieliny.

      Co więcej, biały napar korzystnie wpływają na górne drogi oddechowe. Zawarty w nim imbir, goździki, cynamon i szafran uznawane są za naturalny antybiotyk. Warto wspomnieć również o tym, że picie białego naparu jest również sposobem, na zadbanie o układ pokarmowy, dodatek goździków, cynamonowej kory oraz pręcików szafranu wspiera prawidłowe trawienie, zapobiegają gazom i wzdęciom. Ponadto imbir ma działanie przeciwwymiotne. 

      Źródło: pantabletka.pl, Smaker.pl

      Autor: Anna Hutek-Brzezinka

      Zobacz także:

      Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

      Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

      Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

      Komentarze

      Ostatnio komentowane przepisy

      60 min
      1
      15 min
      1

      Polecane artykuły

      14
      Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

      Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

      4
      Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

      Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

      68
      Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

      Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

      13