Ewa_Gotuje

Biała chmurka Julii - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julia zaprezentowała przepis na tort bezowy przyozdobiony owocami leśnymi.

Składniki

7 białek
20 g soli
350 g cukru pudru
½ łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik spożywczy
600 g malin
400 g jagód
2 saszetki środka żelującego
200 g cukru
300 ml śmietanki 36%
300 g cukru pudru
200 g serka mascarpone
500 g borówek
300 g truskawek
300 g jeżyn
listki według uznania do dekoracji

Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodać cukier puder, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę podzielić na trzy części. Do dwóch dodać czerwony barwnik - z nich przygotować dwa blaty bezowe. Z pozostałej białej bezy uformować małe beziki. Piec w 120°C przez 15 minut. Następnie suszyć przez dwie i pół godziny w 100°C.

Maliny oraz jagody ugotować oddzielnie ze środkiem żelującym i cukrem (nie trzeba zużywać całości cukru, posłodzić do smaku). Śmietankę ubić, dodać cukier puder i serek mascarpone. Wyciągnąć bezy i pozostawić do ostygnięcia. Na pierwszy blat wyłożyć konfiturę malinową, krem i owoce, natomiast na drugi: konfiturę jagodową, krem i owoce. Na górę pokruszyć małe beziki, dodać odrobinę kremu i ozdobić owocami. Dookoła bezy ułożyć owoce i listki.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2809

60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13