Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej.
Jakie sery?
Włoska technika wyrobu sera jest jedną z najbardziej cenionych na świecie, a możliwości jego połączenia z makaronem są wręcz nieograniczone. Najpopularniejszymi serami, tradycyjnie dodawanymi do makaronu są m.in. pochodzący z regionu Emilii - Romanii parmigiano reggiano, czy twardy ser pecorino, który uważany jest za najstarszy na świecie. Makarony ze 100% pszenicy durum, takie jak Sorenti gnocchi, wyśmienicie komponują się też z oryginalną mozzarellą, czy gorgonzolą, serem pleśniowym z niebieskozielonym nalotem o bardzo wyrazistym smaku, wytwarzanym głównie w Piemoncie.
Jaki rodzaj makaronu wybrać?
W zależności od rodzaju, włoskie sery możemy trzeć, kruszyć, łamać czy rozpuszczać w sosie. Każdy z nich będzie idealnie komponował się z wysokiej jakości makaronem Sorenti gnocchi, który został stworzony z myślą o najbardziej wymagających konsumentach. Ten delikatny makaron, kształtem przypominający muszelki, inspirowany jest tradycyjnymi gnocchi - włoskimi kluskami z ciasta ziemniaczanego. Świetnie sprawdzi się z zapiekanym serem w popularnym rzymskim Gnocchi di semolina alla Romana, czy w toskańskiej kompozycji Gnocchi con noce e formaggio z orzechami włoskimi i pecorino. Doskonale skomponuje się też z sosem Quattro Fromaggi, tradycyjnie przygotowywanym z parmezanu, gorgonzoli, mascarpone i fontiny. Największych smakoszy zachwyci Sorenti gnocchi w towarzystwie serka mascarpone oraz krewetek podlanych brandy w kompozycji Gnocchi ai gamberi e mascarpone.
Źródło: Informacja prasowa
Bez sera ani rusz!
Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Kurczak w marynacie keczupowej
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 46
4
Śniadania
Naleśniki z serem.
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 183
3
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 56
4
Dodatki
Tapenade
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Włoska
- Francuska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 130
5
Śniadania
Chleb w jajku
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 431
4
REKLAMA