Ewa_Gotuje

Bataty - co można z nich zrobić?

W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty.

Fot. 123RF/Picsel

Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie.

Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty, słodkawy miąższ. Warto jednak wiedzieć, że te niezwykłe ziemniaki powinniśmy cenić nie tylko ze względu na walory smakowe.

Okazuje się bowiem, iż bataty mają również bardzo ciekawe właściwości prozdrowotne.

Czy bataty są zdrowe?

Najcenniejszą substancją, jaką dostarczymy do naszego organizmu dzięki słodkim ziemniakom, jest beta-karoten. Substancja ta ma naprawdę zaskakujące właściwości. Przeprowadzone badania potwierdziły nawet, iż zmniejsza ona ryzyko zachorowania na raka piersi, pęcherza, nerek oraz jelita grubego.

Słodkie ziemniaki są również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Porcja batatów dostarczy nam między innymi: witaminy B,C i E, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, potas oraz sód. Dzięki nim, organizm będzie mógł poprawnie funkcjonować, a ty zyskasz siłę i energię do działania.

Warzywo to bardzo korzystnie wpływa na nasz wzrok, a to wszystko za sprawą zawartych w nim karotenów i luteiny. Jeśli chcesz zadbać o oczy, zdecyduj się na bataty o żółtym, które tych substancji zawierają zdecydowanie więcej niż odmiana pomarańczowa. Ponadto, słodkie ziemniaki o fioletowym miąższu zawierają niezwykle cenne antocyjaniny, które poprawiają pamięć oraz zwiększają funkcje poznawcze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Bataty w kuchni - jak je wykorzystać?

Słodkie ziemniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy zastąpić nimi zwykłe ziemniaki niemal we wszystkich potrawach. Będą rewelacyjnie smakować jako puree lub frytki. Ponadto, możemy przygotować z nich również zupy, placuszki lub sałatki. Warto również spróbować przygotować je w wersji zdecydowanie bardziej deserowej. Ze względu na charakterystyczny, słodki smak, bataty mogą stać się doskonałym dodatkiem do ciast i kremów.

Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób włączyć bataty do swojego jadłospisu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że podbiją twoje serce.

 

1. Zapiekane bataty

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Placki z batatów

Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Zapiekanka z batatów

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Pasztet z batatami

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Leniwe ze słodkimi ziemniakami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Frytki z batatów

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Lekka sałatka z batatami

Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Kluski śląskie z batatów

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Zupa krem z batatów

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Sernik z batatami

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13