Sezon na truskawki

Bardzo skutecznie wysysa tłuszcz z brzucha. Przepis na indyjski koktajl odchudzający

Indyjski koktajl odchudzający to pyszna mieszanka owoców i przypraw. Kardamon podkręca nie tylko smak napoju, ale też jego prozdrowotne właściwości. Przyspiesza metabolizm i powoduje szybsze spalanie tłuszczu. Dowiedz się, jak działa i jak pić indyjski koktajl odchudzający.

Indyjski koktajl odchudzający - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kuchnia indyjska słynie głównie z tego, że jest bardzo kolorowa i pełna smaku. Jej sekretem są przede wszystkim aromatyczne przyprawy, dodawane do dań w większych dawkach, niż w Polsce. Wspaniale podkreślają one apetyczność potraw, ale też wpływają na ich właściwości lecznicze. Przykładem może być indyjski koktajl odchudzający, nazywany też mango lassi, który jest jednocześnie pyszny i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Odkryj, jak działa i jak go pić.

Sprawdź także: Przeciwzapalny gar. Sekretem jest mieszanka przypraw - syci, rozgrzewa i wspomaga odporność

Indyjski koktajl odchudzający - przepis

Mango lassi to napój, który pochodzi z Indii. Przyrządza się go na bazie jogurtu, owoców, wody i przypraw. Świetnie smakuje, ale też szybko podkręca metabolizm i rewelacyjnie orzeźwia podczas upałów. Przekonaj się, jak zrobić mango lassi, żeby wyszło idealnie aksamitne i zdrowe. Tym bardziej że zrobienie słodkiej przekąski nie zajmie ci więcej niż kilka minut.

Przepis na indyjski koktajl odchudzający rozpoczyna się od obrania dużego i dojrzałego mango oraz pokrojenia owocu na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kostki wrzuć do blendera kielichowego. Wlej też 200 ml jogurtu naturalnego i łyżeczkę miodu. Do całości dosyp 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i wszystko zmiksuj na gładką pulpę. Gdy składniki już się połączą, porcjami dolewaj zimną wodę (125 ml), aby uzyskać odpowiednią, ulubioną konsystencję napoju (nie powinien być zbyt rzadki). Mango lassi przelej do szklanki. Dodaj kilka kostek lodu i udekoruj listkami świeżej mięty lub natką pietruszki.

Mango lassi

 Mango lassi Zobacz przepis

Indyjski koktajl odchudzający / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak działa koktajl z mango i kardamonem?

Czy indyjski koktajl odchudzający jest zdrowy i warto go pić? Jak najbardziej, bo już w samym mango znajduje się mnóstwo składników odżywczych. Owoc - będący podstawą przepisu - to źródło witamin A, C i E oraz tych z grupy B. Mango jest również skarbnicą minerałów, m.in. potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Co więcej, cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Ze względu na takie wartości odżywcze nawilża i ujędrnia skórę, wspiera zdrowie oczu i budowanie odporności oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe

Jak działa koktajl z mango i kardamonem? Nie bez znaczenia dla właściwości indyjskiego napoju na odchudzanie są też pozostałe produkty użyte do jego zrobienia. Dodatki, takie jak miód i kardamon, rozgrzewają organizm, przyspieszając przemianę materii, detoksykując organizm i pomagając w zwalczeniu stanów zapalnych oraz infekcji. Wystarczy już mała porcja, aby dodać energii ciału.

Z kolei jogurt naturalny to niskokaloryczny probiotyk, który oddziałuje pozytywnie na mikroflorę jelitową, wspierając w ten sposób również układ odpornościowy. Ponadto reguluje pracę układu pokarmowego, skutecznie usprawniając procesy trawienne. 

Jak działa koktajl z mango i kardamonem? Nie tylko przyspiesza spalanie tłuszczu, usprawnia funkcjonowanie wielu narządów, ale też nawadnia, dodaje energii do działania, orzeźwia i odmładza wygląd.

Co można dodać do koktajlu z mango i kardamonem?

Wydaje ci się, że można wyciągnąć jeszcze więcej korzyści z picia mango lassi? Co można dodać do koktajlu z mango i kardamonem, żeby jego właściwości prozdrowotne tylko się zwiększyły?

Postaw na inne - niż tylko miód i kardamon - dodatki. Każda przyprawa to skarbnica antyoksydantów i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Śmiało użyj więc rozgrzewającej i przyspieszającej metabolizm kurkumy, obniżającego poziom cholesterolu kuminu, przyspieszającego metabolizm siemienia lnianego, odchudzającego i podkręcającego przemianę materii cynamonu czy ułatwiającej trawienie i regulującej pracę jelit mięty.

W Indiach z kolei popularną wersją mango lassi jest koktajl przyrządzany na bazie wody różanej. Składnik również jest źródłem silnych antyoksydantów. Tak przygotowany napój wykazuje m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne.

Jak pić indyjski koktajl odchudzający?

100 ml koktajlu dostarcza ok. 70 kalorii, co czyni go napojem dobrym przy każdej okazji. Jak pić indyjski koktajl odchudzający? Najlepiej spożywać go rano, ponieważ dodaje energii do działania i wspiera metabolizm, powodując szybsze spalanie niechcianego tłuszczu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać go również na wieczorny deser. Świetnie sprawdzi się też w upalne dni, bo przyjemnie orzeźwia i nawadnia organizm.

Źródło: Smaker.pl, odzywianie.wprost.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Drugie kulinarne życie czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić? »

Włącz do jadłospisu, a pożyjesz dłużej. Wpływają na wszystko, od jelit po mózg »

Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 550

30 min
8
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85706

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3