Bake Off: przepis na cebularze Gosi Molskiej

W drugim odcinku programu Bake Off - Ale Ciacho, uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem - musieli przygotować wyjątkowe cebularze według przepisu Gosi Molskiej. Poczuj się jak uczestnik programu i spróbuj przygotować je w domu.

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 kg mąki pszennej 450
  • 150 g mleka
  • 150 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • żółtko do posmarowania

Farsz cebulowy:

 

  • cebule
  • olej
  • sól, pieprz
  • mak

 

Drożdże połączyć z cukrem, 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Zaczyn wymieszać z resztą mąki, mleka, wody i solą. Wyrobić ciasto, przełożyć na stolnicę i solidnie zagnieść. Ma być sprężyste, elastyczne i nie kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.

Aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta, należy użyć piekarnika lub garownika.

Z podanych składników przygotować farsz cebulowy.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i uformować 8 zgrabnych placuszków. Każdy z nich powinien znaleźć się na stole degustacyjnym.

W każdym placku zrobić lekkie zagłębienie - miejsce na farsz, z brzegu pozostawiając niewysoki rant.

Odstawić do wyrośnięcia (wykorzystać piekarnik lub garownik). Po wyrośnięciu brzegi posmarować jajkiem. Piec, kontrolując stopień wypieczenia i karmelizacji farszu cebulowego

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 128

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 876

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13