Sezon na truskawki

Bake off – Ale Ciacho!” wraca!

Bake off – Ale Ciacho!” wraca w nowej odsłonie, z nową godziną oraz dniem emisji! Od marca program będzie można oglądać w niedziele, o godz. 15:20.

Wiosenna ramówka TVP2 ponownie wypełni się wspaniałymi smakami i zapachami wypieków przygotowanych przez najlepszych cukierników-amatorów w Polsce.

O tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych walczyć będzie 12 śmiałków wybranych spośród kilkuset chętnych, którzy zgłosili się do czwartej edycji najbardziej apetycznego programu w polskiej telewizji.

Cukiernicy-amatorzy będą musieli przygotować m.in. budowle z własnoręcznie wypiekanych herbatników, mrożone desery, torty weselne oraz drip cake - rodzaj tortu polanego czekoladą. W programie nie zabraknie także tradycyjnych wypieków wielkanocnych.

Czwartą edycję „Bake Off - Ale Ciacho!" dodatkowo uświetnią znakomici goście. Wypieki uczestników ocenią gwiazdy polskiej telewizji, eksperci z Francji, mistrzyni dekorowania tortów oraz finaliści programu „The Voice Kids".

O dobre samopoczucie uczestników oraz ciepłą, rodzinną atmosferę zadbają prowadzące, Marcelina Zawadzka i Katarzyna Kołeczek. Na straży wierności recepturom niezmiennie stać będą jurorzy, Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki. Po każdym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" obu jurorów zobaczymy także w cyklu „Bake Off - Ale Przepis!", w którym podzielą się tajnikami wiedzy z zakresu cukiernictwa.

Nowa edycja „Bake Off - Ale Ciacho!" to także zupełnie nowa scenografia, tym razem przywodząca na myśl klimatyczne cukierenki. Będzie pastelowo i niezwykle nastrojowo.

Zdjęcia zrealizowane zostały we wnętrzach zabytkowego, XIX-wiecznego Fortu Sokolnickiego Cytadeli Warszawskiej. Historyczna budowla z widowiskowym, przeszklonym dachem znajduje się w zacisznym Parku Żeromskiego i od lat stanowi atrakcję dla turystów oraz mieszkańców stolicy. Pełni także funkcję centrum sztuki, kultury i biznesu.

Prowadzące

Marcelina Zawadzka - gospodyni „Pytania na śniadanie", dziennikarka, laureatka Telekamery Tele Tygodnia 2017 w kategorii Nadzieja Telewizji. Marcelina pochodzi z Malborka. W 2011 roku wygrała konkurs Miss Polonia, po którym nadeszły kolejne sukcesy w kraju i za granicą, m.in. w konkursie Miss Universe. Marcelina jest pasjonatką sportów ekstremalnych, uprawia drift, motocross i survival. W 2015 roku była jedną z bohaterek programu TVP2 „Przygarnij mnie", w którym widzowie mogli śledzić wspólne losy Marceliny i jej adoptowanej suczki Abi.

Kasia Kołeczek - aktorka filmowa i teatralna, absolwentka warszawskiej Akademii Teatralnej. Występuje na deskach Teatru Polonia, Och-Teatru oraz w Klubie Komediowym. Na dużym ekranie zadebiutowała w 2007 roku w „Sztuczkach" Andrzeja Jakimowskiego. Pojawiła się także gościnnie m.in. w serialach: „Strażacy" i „Ojciec Mateusz". Kasia zyskała popularność w Polsce i za granicą, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Wystąpiła w kilku produkcjach o zasięgu europejskim, m.in. serialu BBC „Father Brown". Młoda aktorka ma na swoim koncie także role filmowe. W „Bake Off - Ale Ciacho!" Kasia będzie wspierać uczestników w spełnieniu marzenia o tytule Polskiego Mistrza Wypieków.

Jurorzy

Krzysztof Ilnicki - wybitny talent polskiej sceny cukierniczej. Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych. W michellenowskiej restauracji Hakkasan w Londynie był szefem cukierni, a jego flagowym deserem - sernikiem kokosowym - zachwycał się brytyjski dziennik „The Guardian".
W Polsce szefował cukierni sopockiego Sheratona, wykładał także technologię czekolady na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Obecnie prowadzi autorską pracownię w Gdańsku. Został laureatem prestiżowej nagrody AIG PRIX przyznawanej przez Europejską Akademię Gastronomiczną, zdobywając tytuł Najlepszego Cukiernika w Polsce (Prix au Chef Pâtissier).

Michał Bryś - kucharz, choć nie skończył żadnej szkoły gastronomicznej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach świata, takich jak De Librije w Zwolle (3 gwiazdki Michelin), The Ledbury w Londynie (2 gwiazdki Michelin), Geranium w Kopenhadze (3 gwiazdki Michelin) czy The Harwood Arms w Londynie (1 gwiazdka Michelin). W „poprzednim życiu" był reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym. Gastronomię ma we krwi. Wspierany przez swoich przyjaciół i partnerów biznesowych kontynuuje rodzinną tradycję w swojej restauracji na warszawskim Starym Mokotowie. W grudniu 2014 roku na zaproszenie Polskiego Instytutu Kultury w Tel Awiwie Michał Bryś poprowadził warsztaty piekarnicze w Hajfie - masterclass dla najlepszych izraelskich piekarzy.

Pierwszy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" już 4 marca o godzinie 12:20 w TVP2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 916

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 18

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3