Ewa_Gotuje

Aronia na 12 sposobów

Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy, były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i pestycydów.

Ekologia z natury

Te warunki doskonale spełnia owocująca właśnie aronia. Jej krzewy są niezwykle wytrzymałe na ciężkie warunki glebowe, czy atmosferyczne - nie wymagają więc specjalnego nawożenia. Dodatkowo są odporne na rozmaite choroby oraz szkodniki nękające uprawy - dlatego też bardzo rzadko opryskuje się je szkodliwymi dla naszego zdrowia pestycydami. Można zatem uznać, że aronia - ze swej natury - jest ekologiczna.

Młodość oraz zdrowie - duże i małe

Owoce aronii hamują procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Naukowo udowodniono pozytywny wpływ aronii w profilaktyce raka jelita grubego, raka piersi oraz łagodzenie przykrych skutków chemio- i radioterapii. Te właściwości zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy - antocyjanów, czyli ciemnych barwników. Ich stężenie jest tak wysokie, że nawet jeśli rozcieńczymy sok z aronii stukrotnie, zachowa on różową barwę.

W owocach aronii znajdziemy moc witamin - C, B2, B6, E, PP i P. To dlatego sok z aronii, dodany do gorącej herbaty, jest skutecznym lekiem na przeziębienie. Dodatkowo w cierpkich owocach występują tzw. pierwiastki śladowe, czyli te, których w naszych organizmach jest niewiele, a których przyjmowanie jest dla nas istotne. Mowa tu o miedzi, kobalcie, borze, licie, czy manganie, które mają dobroczynny wpływ zarówno na nasze ciało, jak i nerwy.

Reklama

Kwaśne, czyli dobre

Cierpkość i kwaskowatość aronia zawdzięcza taninom - procyjanidom. I mimo że często krzywimy się po wypiciu porcji soku z aronii, to jest to związek bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Dzięki niemu aronia skutecznie leczy biegunkę, zatrucia pokarmowe, a także choroby wrzodowe. Procyjanidy hamują także rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie i poziom tzw. złego cholesterolu oraz dbają o odpowiedni poziom glukozy i insuliny. Aronia tym samym polecana jest osobom w podeszłym wieku.

Najzdrowszym produktem jest czysty sok z aronii. Ze względu na jego wyrazisty smak, często rozcieńczamy go innymi sokami, np. jabłkowymi - na szczęście bez straty dla dobroczynnych właściwości. Równie zdrowe są rozmaite przetwory, dżemy, powidła, a nawet rozgrzewające nalewki. Także dodanie aronii do wypieków może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc sięgnąć po aronię, zanim ptaki oskubią jej krzewy!

Jeśli nie wiesz, co możesz przygotować z wykorzystaniem aronii, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Aroniówka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Eton mess

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Szybkie ciasto z aronią

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Koktajl z aronią

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Ryba w sosie aroniowym

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Dżem z aronii i malin

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Sok z aronii

Fot. Aneta197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Ciasto z aronią

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Rolada z kremem aroniowym

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Dżem aroniowy

Fot. Tradycujna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Aronia do mięs

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Nalewka z aronii

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13