Ewa_Gotuje

Aromatyczny jabłecznik - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik.

  • 250 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 160 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 1½ kg jabłek
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g masła do podgrzania jabłek
  • lody waniliowe

 

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka, siekać jeszcze przez chwilę i zagnieść ciasto rękoma. Wstawić do zamrażalki na 20 minut.
¼ ciasta ponownie wsadzić do zamrażalnika, a resztę zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gdy będzie miało złoty kolor, można je wyjąć.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać dalej.

Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki, posypać cynamonem i cukrem. Następnie wrzucić z kawałkiem masła do garnka i czekać, aż smaki się połączą (około 15 minut). Gotowe jabłka wyłożyć na upieczony spód ciasta, na wierzch nałożyć ubitą pianę z białek. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, rozwałkować i pokroić na małe (1 cm) paski. Ułożyć plecionkę na górze ciasta.

Ciasto włożyć na 15 minut do piekarnika. Gdy będzie złociste, wyjąć je, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podać z gałką lodów.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 126

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 60

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1015

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13