Anna Starmach odchodzi z Masterchefa. Dłużej nie mogła już z tym czekać

Anna Starmach po 12 latach żegna się z programem kulinarnym. W jury „MasterChefa” zasiadała od pierwszej edycji. Kucharka wydała oświadczenie, w którym wyjaśnia swoją decyzję. W kuluarach rozmawia się też o tym, kto zastąpi ją na miejscu jurora.

Anna Starmach nie wystąpi w nowej edycji MasterChefa | Fot. Damian KLAMKA/East News

Spis treści:

Anna Starmach odchodzi z „Masterchefa”

Anna Starmach-Kusek to urodzona w Krakowie kucharka i autorka licznych publikacji na temat gotowania. Od początku trwania kulinarnego show „MasterChef”, czyli od 2012 roku, obejmowała stanowisko jurora. Występowała zarówno w wersjach, gdzie brali udział dorośli, jak i w tych z dziećmi.

Choć wielokrotnie powtarzała, że udział w programie to rozwój jej zawodowej ścieżki, po 12 latach postanowiła zrezygnować z pracy. Jak sama podkreśliła w oświadczeniu wydanym na swoim profilu społecznościowym na Instagramie, w końcu zabrała się za realizację wielkiego marzenia

W ostatnich tygodniach głośno było o geście rodziców Anny Starmach, którzy przekazali dużą część swojej kolekcji sztuki krakowskim muzeom, aby te mogły edukować kolejne pokolenia. Była jurorka, zainspirowana tym wydarzeniem, odważyła się postawić wszystko na jedną kartę, żeby spełniać się w tym, co naprawdę kocha. 

Anna Starmach zadeklarowała, że otworzy w Krakowie swój lokal. Wspomniała, że jest absolwentką francuskiej szkoły Le Cordon Blue, która, kiedy wyjeżdżała do Paryża, była pewna, że po powrocie otworzy własną restaurację. Choć do tej pory się to nie udało, Starmach postanowiła dłużej nie czekać.

Jednocześnie gwiazda podkreśliła, że nie znika całkowicie z mediów. Wciąż będzie się udzielać w mediach społecznościowych i występować m.in. w segmencie kulinarnym popularnej śniadaniówki.

Kto zastąpi Annę Starmach w roli jurora?

Fani zastanawiają się, kto zastąpi Annę Starmach w roli jurora? Jak podaje „Pressserwis” - najprawdopodobniej będzie to szef kuchni Przemysław Klima. Polski kucharz prowadzi restaurację Bottiglieria 1881 w Krakowie. Zaledwie rok po jej otwarciu otrzymała gwiazdkę Michelin. W 2023 roku lokalowi, jako pierwszemu w Polsce, przyznano drugą gwiazdkę Michelin.

Źródło: Instagram @ania_starmach, press.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyczyści brudne framugi, a szyby będą lśniące. Domowy miks do mycia okien » 

Eliksir długowieczności w popularnym napoju. Dlaczego warto pić czarną herbatę? »

Obniżają cholesterol, wspomagają trawienie i odchudzanie. Oto najzdrowsze owoce »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto z ricottą i borówkami

Delikatne, kremowe i idealnie wilgotne ciasto na serku ricotta. Smakuje wyśmi...

Odsłon: 72

15 min
5
30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5