80 złotych za pomidory? Jedz warzywa, póki są

Polacy dotkliwie odczuwają wzrost cen w sklepach i coraz wyższe rachunki. Niestety dużo większe opłaty za energię elektryczną odnotowują też szklarnie i hodowcy warzyw. Producenci już teraz zapowiadają, że ogromny wzrost cen przełoży się na znacznie droższe warzywa wczesnowiosenne lub ich zupełny brak. Sprawdź, czy 80 złotych za pomidory to nierealna kwota.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielu Polaków, przytłoczonych codziennymi wydatkami i koniecznością wiązania „końca z końcem", nie wybiega myślami w przyszłość i skupia się jedynie na obecnej sytuacji. Ceny w sklepach rosną w zastraszającym tempie, a ostatnio podwyżki dotknęły też opłat za prąd i gaz. Jak podkreślają przedsiębiorcy, ich sytuacja, na tle prywatnych osób, jest jeszcze gorsza. 

Sprawdź także: Rzadko pojawia się na talerzu, a powinna. Warzywo dla cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem

Wstrzymanie zasiewów

Producenci ogórków i pomidorów ostrzegają, że wczesnowiosenne dostawy polskich warzyw są zagrożone. Stale wzrastają ceny energii elektrycznej oraz ogrzewania, więc nie stać ich dłużej na utrzymanie szklarni, która wymaga stałego dogrzewania i doświetlania.

W wielu przypadkach rozważają więc wstrzymanie zasiewów, które w polskich hodowlach rozpoczynają się już na przełomie grudnia i stycznia. Jeśli dojdzie to do skutku, w sklepach na wiosnę nie pojawią się nowalijki. Część szklarni już teraz deklaruje, że z powodu wzrostu cen węgla (potrzebnego do utrzymania temperatury ok. 16-17 stopni), zmienią system zasiewania - niektórzy rozpoczną pół roku później, dopiero w marcu lub kwietniu.

Argumentują, że dotychczas za tonę węgla płacili ok. 400 zł brutto, a teraz musieliby zainwestować ok. 1700 zł netto. Z kolei taryfa za khW wynosiła 40 gr, a obecna już 2,90 zł. Przy zużywanych przez szklarnię 100 tys. khW rocznie, przedsiębiorstwo zapłaci siedmiokrotnie więcej za prąd - zamiast 40 tys., aż 290 tys. złotych. 

Fot. Opracowanie: enerad.pl na podstawie danych URE

Część firm dodaje też, że w związku z rekomendacjami w poprzednich latach, wymieniła sprzęt na ekologiczny, za co obecnie płaci znacznie więcej. Inni wskazują na rosnące ceny nawozów. Producenci podkreślają też, że przy obecnych opłatach obawiają się, że nie będą w stanie zapłacić wynagrodzeń wszystkim pracownikom. 

Zobacz: Konfitura z czerwonej cebuli

Pomidory za 80 złotych

Hodowcy pomidorów, rozważając, czy zasiewać warzywa na wiosnę, dokonali wstępnych prognoz wydatków i cen, które musieliby zaproponować Polakom na straganach. Właściciele szklarni, po podsumowaniu wszystkich kosztów, orzekli, że cena hurtowa za kilogram pomidorów wyniosłaby 50 zł, natomiast dla ostatecznych klientów nawet 70-80 złotych. 

Przy konkurencyjnych stawkach za warzywa zagraniczne wątpią, że ktokolwiek zapłaci taką kwotę. Wyższe ceny mogą dotknąć cebul, rzodkiewek, selera, kapusty, pora, sałaty czy szczypiorku. Za sztukę zapłacimy od pięciu złotych wzwyż. 

Producenci żywności wnioskują o wsparcie i regulację cen za energię elektryczną dla przedsiębiorców. Z kolei Polska Federacja Producentów Żywności ostrzega przed falą bankructw, niedoborem warzyw, abstrakcyjnymi dla przeciętnych Polaków cenami w sklepach i upadkiem sektora gospodarki narodowej. Wskazują, że Polacy będą na wiosnę zmuszeni kupować tylko importowane produkty.  

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
15 min
24
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 149

60 min
5

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13