Sezon na truskawki

8 pomysłów na karpia

Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny?

Fot. 123RF/Picsel

Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można pozbyć się w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że  zastosujecie kilka sprawdzonych sztuczek. Jedną z nich jest obłożenie ryby startą marchewką i selerem. Znacznie bardziej popularną metodą jest obłożenie karpia pokrojoną w półplasterki cebulą. Jeśli ryba przeleży w ten sposób kilkanaście godzin, jej nieprzyjemny posmak będzie jedynie wspomnieniem. Podobnie skutkuje również namoczenie karpia przez kilka godzin w mleku lub w mieszance wody, octu i soku z cytryny.

Aby karp wyszedł naprawdę smaczny, warto zaopatrzyć się w kilka sprawdzonych przepisów. W tym wypadku, jak zwykle, z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy chętnie dzielą się sprawdzonymi recepturami. Oto niektóre z nich.

 

1. Karp marynowany

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowany karp dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki kilku niezwykłym dodatkom, ta dobrze znana wszystkim ryba jest wyjątkowo smaczna. Koniecznie wypróbujcie - nie tylko w święta.

2. Karp z pietruszką

Fot. Nagazie  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele osób narzeka, iż karp serwowany w wigilijny wieczór jest po prostu nudny. Warto więc odmienić jego smak dodatkami. Jeśli zaserwujecie go w towarzystwie chrupiących warzyw i pysznej marynaty, przekonacie do tego dania nawet sceptyków.

3. Karp z orzechami

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiedzieliście o tym, że karp i orzechy to bardzo zgrany duet? W tym przepisie możecie wykorzystać różne rodzaje orzechów, które nieco zmodyfikują smak tego dania.

4. Karp pieczony w cebuli

Fot. Marysia11082 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pewnie wiecie, cebula doskonale tłumi "mulisty" smak karpia. Przygotowuje się go błyskawicznie, a efekt jest zachwycający. Wypróbujcie, a przekonacie się, że do tego przepisu warto wracać o każdej porze roku.

5. Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smażyliście kiedyś karpia w śmietanie? Nie? To już najwyższy czas to zmienić! Jest niezwykle aromatyczny, dlatego wymaga zaserwowania jedynie najprostszych dodatków - ziemniaków i zwykłej surówki.

6. Karp zapiekany z pieczarkami

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie możecie przygotować ze sporym wyprzedzeniem, co z pewnością bardzo ułatwi wam świąteczne przygotowania. Pamiętajcie tylko, aby przed podaniem podgrzać go krótko w piekarniku.

7. Karpo po żydowsku

Fot. Alicja401 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co prawda karp w galarecie to pracochłonne danie, jednak tradycja nakazuje, aby koniecznie pojawiło się na wigilijnym stole. Jeśli skorzystacie z przepisu Alicji, możecie być pewni, że będzie nie tylko bardzo efektowne, ale również niezwykle smaczne.

8. Karp wg. przepisu Babci Jasi

Fot. KulinarnyRollecoaster na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Któż lepiej zna się na kuchni niż nasze babcie? Właśnie z tego względu warto korzystać z ich kulinarnej mądrości i pielęgnować przekazywane przez nie przepisy. Po prostu nie mogą się nie udać.

Zobacz też: Triki, które ułatwią ci przygotowanie Wigilii

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 150

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2