7 nieznanych faktów o gruszce

Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości.

Czym może zaskoczyć nas zwykła gruszka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


1. Naprawdę odchudza

Jedna gruszka to około 60 kcal - w porównaniu z batonikiem light, który może mieć nawet ponad 200 kcal, jest dietetyczną przekąską. Jej niska kaloryczność wynika z faktu, że aż ok. 84 proc. owocu to woda. Zawiera też sporo błonnika, który ułatwia odchudzanie.

 

Książka kucharska:
20 przepisów na gruszki. Kliknij!

Eksperyment z 2003 roku przeprowadzony w Brazylii sprawdził, jak wpływa codzienne jedzenie trzech jabłek, trzech gruszek lub trzech niskotłuszczowych ciasteczek owsianych (czyli "zdrowszych" odpowiedników słodyczy) na wagę 400 kobiet z nadwagą i podwyższonym poziomem cholesterolu. Okazało się, że badane jedzące jabłka i gruszki więcej schudły i rzadziej się przejadały niż te, które codziennie sięgały po ciasteczka. Miały też niższy poziom glukozy we krwi.


2. Wcale nie jest ciężkostrawna

Popularny jest mit, że gruszki są ciężkostrawne i nie powinny ich jeść osoby z wrażliwym układem pokarmowym. To nieprawda! Ale należy pamiętać, by dokładnie żuć te owoce.

Kompot z suszu, także z suszonych gruszek, jest wręcz zalecany dla osób cierpiących na stany zapalne w obrębie układu pokarmowego.


3. Chroni przed wrzodami

Procyjanidy pozyskane z owoców gruszki odmiany Winter Nelis chroniły układ pokarmowy szczurów przed wrzodami. Naukowcy podejrzewają, że to dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu.


4. Wzmacnia kości

1 gruszka na 3-4 dni zapobiega ubytkom wapnia z kości. Działa tak dzięki zawartości boru, który odgrywa ważną rolę w transporcie wapnia w organizmie. Jest to szczególnie ważne dla osób narażonych na osteoporozę, np. stosujących terapię sterydową lub będących w okresie okołomenopauzalnym.


Jak dbać o kości? Kliknij!

Jak dbać o kości? Kliknij!


5. Pobudza szare komórki

Wspomniany już bor korzystnie wpływa także na działanie mózgu. Sprawniej się dzięki niemu koncentrujemy, a jego niedobór może spowodować problemy ze skupieniem uwagi.


6. Zmniejsza ryzyko astmy

Gruszki bardzo rzadko wywołują alergie. Mogą być jednym z pierwszych niemlecznych posiłków dziecka - w formie papki można je serwować już półrocznym maluchom. Co ciekawe, regularne jedzenie gruszek i jabłek obniża ryzyko astmy, nadreaktywności oskrzeli i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.


7. Zmniejsza ryzyko raka płuc u kobiet

Zatrzymajmy się jeszcze na moment przy płucach. Z badań, w których udział wzięło kilkadziesiąt tysięcy osób, wynika, że codzienne jedzenie jabłek lub gruszek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc aż o 21 proc. - pod warunkiem, że jest się kobietą...


Odkrywamy gruszki. Kliknij!

Odkrywamy gruszki. Kliknij!

Zobacz też ciekawostki na temat: Brukselki | Dyni | Papryki | Bakłażanów | Pomidorów

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 314

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 109

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4