Ewa_Gotuje

6 niezwykłych właściwości kozieradki

Kozieradka lekarska uważana jest za doskonały afrodyzjak. I już ten fakt z pewnością zachęci wiele osób do jej wypróbowania. Ponadto, właściwości kozieradki sprawiają, że można uznać ją za magiczną przyprawę.

Kozieradka pospolita to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Dlaczego powinniśmy wprowadzić kozieradkę do naszej diety?

1. Wspiera układ pokarmowy

Kozieradka ma nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy. Usprawnia i przyśpiesza trawienie, a także przeciwdziała zaparciom. Dzieje się tak, ponieważ nasiona pobudzają produkcję soków trawiennych, a zarazem zawierają w sobie duże ilości błonnika, odpowiadającego za prawidłową pracę jelit. Substancja ta jest niemal niezbędna w naszej diecie, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów bez większego wysiłku.

Warto wiedzieć, że kozieradka może okazać się pomocna w trakcie leczenia hemoroidów, pasożytów przewodu pokarmowego, a także wrzodów żołądka. Po roślinę tę powinny sięgnąć również osoby, znajdujące się w grupie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, bowiem zawarte w niej substancje mają właściwości antynowotworowe.

Masz problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu? Jeżeli odpowiedziałeś twierdząco, kozieradka może zupełnie odmienić twoje życie. Nasiona tej wspaniałej rośliny przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zwanego LDL. Wszystko to za sprawą saponin steroidowych, które odpowiedzialne są za jego metabolizm i przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Dodatkowo, saponiny wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca.

Jeżeli zdecydujemy się na spożywanie nasion kozieradki, z pewnością bardzo szybko odczujemy poprawę samopoczucia. Dzięki zawartym w niej substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Jest to niezwykle cenna informacja nie tylko dla cukrzyków, ale także dla osób odchudzających się.

Kozieradka wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Udowodniono naukowo, że wyciągi z kozieradki działają jak antybiotyk. Roślina ta zwalcza takie bakterie jak chociażby gronkowiec złocisty, E. coli, pałeczka zapalenia płuc, dwoinka rzeżączki czy nawet salmonella. Z kolei wodne ekstrakty z korzeni i pędów kozieradki, działają przeciwgrzybiczo, zwalczając drobnoustroje chorobotwórcze.

Do właściwości leczniczych kozieradki należy również działanie przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe. Dodatkowo, wykorzystuje się ją w leczeniu choroby Alzheimera. Z kolei w Azji, nasiona tej rośliny stosowane są jako środek pobudzający laktację. Ze względu na działanie wykrztuśne, kozieradka używana jest również w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych.

Warto wiedzieć, że kozieradkę możemy wykorzystać w przygotowaniu domowych zabiegów upiększających. Jeżeli borykasz się z problemem suchych i łamliwych włosów, użycie wcierki na bazie tej rośliny widocznie je odżywi i wpłynie na ich strukturę. Taka odżywka zapobiega wypadaniu włosów, a przy tym stymuluje wzrost nowych kosmyków. Ponadto, kozieradka pomoże nam również w pielęgnacji skóry wrażliwej i trądzikowej, łagodząc stany zapalne i likwidując przebarwienia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13