Sezon na truskawki

5 przepisów na domową oliwę smakową

Oliwy smakowe sprawdzą się do świeżych sałatek, marynowania mięs i przyprawiania potraw. Z ich pomocą wyczarujesz nowe kompozycje smakowe i stworzysz niebywałe dekoracje na talerzu. Nie masz w kuchni oliwy smakowej? Zrób ją samodzielnie – to taniej i zdrowiej!

Fot. 123RF/Picsel

Czym jest oliwa smakowa?

Oliwa smakowa to połączenie oliwy lub oleju z dowolnym ziołem, warzywem lub owocem. Jako bazę do smakowej oliwy możesz wykorzystać oliwę z oliwek extra vergine, olej rzepakowy, olej słonecznikowy lub olej z pestek winogron.

To, co dodasz do środka, zależy wyłącznie od Ciebie! Chili, czosnek, bazylię, oregano, pieprz, wanilię, a może orzechy lub laski cynamonu?

Oliwę wykorzystasz do sosów sałatkowych, dipów, mięs, pizzy, owoców morza, hummusu, ryb, grzanek, a nawet dań z grilla!

Pamiętaj, aby używać wyłącznie świeżych ziół i warzyw. Tym sposobem dania z kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej zapamiętasz na zawsze!

Czego potrzebujesz?

Szklana butelka, najlepiej z ciemnego szkła, korek lub nakrętka, stosowna etykieta, lejek. Domowa oliwa smakowa to też świetny pomysł na jadalny upominek! Środek butelki udekoruj gałązkami rozmarynku, większymi kawałkami owoców lub warzyw. Przydadzą się też zawieszki z drewnianej sklejki, zawieszki papierowe, wstążki lub sznureczki. Przezroczysta szklana butelka z rozmarynem, tymiankiem i czerwonym pieprzem zaprezentuje się zjawiskowo na kuchennym stole i podkręci smak dań!

Trzy sposoby produkcji: blendowanie, na ciepło i na zimno

  • Blendowanie: to miksowanie oliwy z dodatkami jak świeże zioła, ząbek czosnku lub płatki chili. Sposób błyskawiczny, jednak taka oliwa ma krótką datę do spożycia. Przechowuj taką butelkę w lodówce i wykorzystaj jak najszybciej do dań bieżących.
  • Na ciepło: to podgrzewanie oliwy do 80 stopni C. Chodzi o podgrzanie oliwy, a nie jej zagotowanie. Tak przygotowaną oliwę zostaw na kilka dni i przechowuj do 4-5 tygodni.
  • Na zimno: dodatki umieść w butelce i zalej olejem. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Dodatki suszone w oliwie spożyj do 2 miesięcy, a świeże do 2 tygodni.

 

Oliwa z rozmarynem, tymiankiem i czerwonym pieprzem

250 ml oliwy, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 2 gałązki świeżego tymianku i 1 łyżeczka ziaren pieprzu. Gałązki tymianku i rozmarynu umyj i wysusz przez 24 godziny. Następnie potrzyj nimi o dłonie, co uwolni ich aromat i umieść w butelce, dodając do nich jeszcze ziarenka.
Oliwę wklej do rondelka i podgrzej do 80 stopni C. przez 5 minut. Ciepłą oliwę przelej do butelki i ją zamknij. Ostudź oliwę do temperatury pokojowej i przechowuj w lodówce. Zużyj w przeciągu 1 miesiąca.


Reklama

 

Oliwa czosnkowa

0,5 l oliwy z oliwek, 8 ząbków czosnku i szklana butelka. Czosnek obierz i posiekaj. Wrzuć do butelki, zalej oliwą i odstaw w ciemne miejsce na 48 godzin. Po upływie czasu odcedź z pomocą lejka i gazy do butelki. Zakręć korkiem i przechowuj w ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Oliwa chili

250 ml oliwy, 2 łyżki płatków chili lub rozgniecione w moździerzu suszone papryczki chili oraz cała suszona papryczka chili. W rondelku umieść oliwę i płatki chili. Podgrzewaj w temp. 80 stopni C. przez około 5 minut. Następnie zdejmij rondelek z ognia i przestudź oliwę. Do szklanej butelki wrzuć suszoną papryczkę chili i zalej ją oliwą z płatkami chili. Przechowuj w ciemnym miejscu i zużyj w ciągu 3 miesięcy.

Oliwa z oliwek ze skórką cytrynową

To idealny dodatek do owoców morza, dań z ryżem i sałatek. Umyj cytrynę w gorącej wodzie i osusz. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzyj skórkę tylko żółtą część. Szałwię umyj i dokładnie osusz. Do butelki szklanej włóż skórkę cytrynową, szałwię i zalej wszystko oliwą. Dodaj kilka kroplo oleju balsamicznego. Butelkę zamknij i odstaw na 3 tygodnie.

Oliwa smakowa z suszonymi pomidorami

1 szklanka oliwy z oliwek, 2-3 ząbki czosnku, 5 listków bazylii i 3 kawałki suszonego pomidora. Suszone pomidory, ząbki czosnku, liście bazylii zalej oliwą i odstaw na dłuższy czas, aby przegryzła smaki. Po kilku dniach masz przepyszną oliwę włoską do sałatek, sosu lub pizzy!
Produkcja smakowej oliwy w domu jest prosta. Butelki umyj, dokładnie wyparz i osusz przed wlaniem oliwy. Używaj tylko świeżych ziół, warzyw i owoców, które muszą być przechowywane w lodówce. Promocje na szklane butelki znajdziesz w sklepie Allegro.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 227

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 366

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 269

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3