Sezon na truskawki

5 pomysłów na jajka faszerowane

Jajka można zjeść na wiele sposobów. Na polskich stołach o poranku królują jajka na miękko, jajka na twardo i pasty jajeczne. W Wielkanoc możesz przyrządzić też jajka faszerowane, które nie tylko pysznie smakują, ale jeszcze lepiej wyglądają!

Fot. 123RF/Picsel

Jajka powinny być stałym składnikiem codziennych dań. Są bogate w składniki odżywcze jak białka, witaminy i minerały. Z ich pomocą schudniesz, zatroszczysz się o swoje zdrowie, zmniejszysz ryzyko chorób serca i udaru, a nawet zadbasz o wzrok! Jajka mają korzystny skład tłuszczu i można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Jeśli martwisz się, że przytyjesz w święta - zamień majonez na jogurt naturalny. Jedno jajko ugotowane ma tylko 80 kalorii, zatem... jedz jajka na zdrowie!

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka z pomocą małej łyżeczki, umieść je w głębokim talerzu i rozgnieć wszystko widelcem. Do masy dodaj szynkę pokrojoną wcześniej w drobną kosteczkę, posiekany szczypiorek, bazylię lub natkę pietruszki. Na końcu połącz z majonezem i musztardą. Dla smaku dopraw solą i pieprzem. Pastą jajeczną wypełnij białka i podaj w świątecznych naczyniach. Promocje na tacę do jajek i na wielkanocne dekoracje znajdziesz w sklepie Fabryka Form.

Jajka faszerowane łososiem lub tuńczykiem

To propozycja dla prawdziwych miłośników ryb. Jeśli czeka Cię kolacja z rodziną, poznaj przepis na 12 porcji aromatycznych jajek! Potrzebujesz 6 jajek, 140 g tuńczyka z puszki, 2 płaskie łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Kiedy masz już ugotowane żółtka, dodaj do nich tuńczyka i z pomocą widelca wymieszaj wszystko na pastę. Dodaj majonez, musztardę i przyprawy. Całość nałóż po łyżeczce na ugotowane połówki jajek i połóż na każdej porcji listek pietruszki. Nie przepadasz za tuńczykiem? Zamień rybę na wędzonego łososia.


Reklama

 

Wiosenny akcent w postaci rzeżuchy

Rzeżucha kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Pięknie prezentuje się w doniczce, ale jeszcze lepiej podkręca smak jajka. Ugotuj jajka na twardo, wyjmij żółtko i wrzuć je do miski. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę szynkę, posiekaną rzeżuchę, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Białka napełnij farszem żółtkowym i ułóż je na półmisku. Każdą porcję posyp rzeżuchą i udekoruj dodatkowo cienkim plasterkiem rzodkiewki. Będzie smacznie, zielono i wiosennie!

Czerwony akcent

Pomidorki obierz ze skórki, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Wcześniej ugotowane żółtka utrzyj z majonezem, dodaj wcześniej pokrojonego pomidora, pietruszkę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Pomidora możesz też zamienić na paprykę. Pokrój w kostkę wędzoną szynkę, czerwoną paprykę i na podobnej zasadzie przyrządź pastę jajeczną. Zamiast majonezu użyj łyżki gęstej śmietany i łyżkę łagodnego chrzanu. Takie jajka faszerowane z pewnością zadowolą gości i ozdobią stół na święta.

Pieczarkowe łódeczki

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na połówki. Wytnij żółtka, przełóż do miseczki i zgnieć je widelcem. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki, a cebulkę drobno posiekaj. Na patelni na oleju zeszklij cebulkę, dodaj masło i wrzuć pieczarki. Jak wszystko się zarumieni, dopraw solą i pieprzem. Wszystko zdejmij z patelni, drobno posiekaj razem z natką pietruszki i połącz z żółtkami. Aby całość miała konsystencję pasty, uzupełnij masę majonezem. Pamiętaj o dekoracji, która też jest ważna. Na górę farszu połóż odrobinę majonezu i posyp natką pietruszki.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
7
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 185

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

2