Sezon na truskawki

5 błędów, które najczęściej popełnia się przy pieczeniu chleba

Upiekłeś już dużo chlebów, a może właśnie zaczynasz swoją przygodę z wypiekaniem pieczywa? Niezależnie od doświadczenia, warto poznać najczęstsze błędy popełniane przy pieczeniu chleba, aby uniknąć nieprzyjemnej kulinarnej wpadki. Zastanawiasz się, dlaczego twój chleb nie wyrasta albo ma zbyt jasną skórkę? Przekonaj się!

Najczęstsze błędy popełniane przy pieczeniu chleba | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć wydaje się, że przygotowanie domowego chleba polega głównie na zrobieniu właściwego ciasta, to równie ważne (oprócz proporcji składników) jest jeszcze pieczenie. Temperatura i czas wypiekania będą miały wpływ na to, jak chrupiący i wilgotny stanie się bochenek.

Twój chleb nie wyrasta lub ma jasną skórkę? A może zastanawiasz się, dlaczego chleb pęka przy pieczeniu lub ma twardą powierzchnię? Przeczytaj o pięciu błędach, które najczęściej popełnia się przy pieczeniu chleba, a na pewno odkryjesz przyczynę swoich kulinarnych problemów. 

Dlaczego chleb nie wyrasta?

Bochenek po upieczeniu jest zakalcem lub płaskim plackiem? Jeśli kiedykolwiek przytrafiła ci się podobna sytuacja, prawdopodobnie przygotowałeś zbyt wilgotne ciasto lub dodałeś zbyt dużo soli. Następnym razem zadbaj o to, by użyć nieco więcej mąki lub odjąć nieco soli (ta jest niezbędna do aktywacji drożdży, ale w zbyt dużej porcji hamuje spulchnianie ciasta).

Dlaczego jeszcze chleb może nie urosnąć? Kolejny powód to zbyt krótkie wyrastanie przed lub w trakcie pieczenia. Nie wkładaj ciasta do piekarnika, jeśli nie zwiększyło swojej objętości. W piekarniku - gdy widzisz, że ciasto nie rośnie, trzymaj je nieco dłużej (ale pilnuj, by jednocześnie się nie spaliło). Możesz też obniżyć temperaturę pieczenia - zbyt wysoka także powoduje, że chleb nie urośnie. 

Dlaczego chleb pęka przy pieczeniu?

Większość osób lubi, gdy skórka chleba nieco popęka - oznacza to, że jest bardziej chrupiąca. Oczywiście nie o taki przypadek chodzi. Gdy cały bochenek jest mocno spękany, nie jest to już tak przyjemne podczas jedzenia.

Próbujesz zrozumieć, dlaczego chleb pęka przy pieczeniu? Przyczyną może być zbyt krótkie wyrastanie ciasta przed pieczeniem (chleb na zakwasie żytnim powinien odpocząć nawet kilka godzin!) lub pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze

Jak uchronić się przed popękaniem skórki? Przed włożeniem bochenka do piekarnika, natnij go delikatnie z wierzchu. Następnie nawilż górę zimną wodą - skórka będzie chrupiąca, ale nie twarda i spalona.

Zobacz: Jak upiec proste bułki śniadaniowe?

Dlaczego chleb ma twardą skórkę i suchy środek?

Chleb jest twardy, a w środku suchy? Po prostu nie wyszedł po twojej myśli i nadaje się tylko do zrobienia wodzionki lub zapiekanki z czerstwego pieczywa? Pamiętaj, że przyczyną takiej sytuacji zawsze mogą być złej jakości składniki. Przy kolejnej próbie zdecyduj się na inne. Jeśli jednak używasz sprawdzonych produktów spożywczych, za twardą skórkę i suchy środek odpowiedzialne mogą być zbyt krótkie wyrastanie ciasta lub zbyt wysoka temperatura pieczenia

Dlaczego chleb ma jasną skórkę?

Minął czas pieczenia, a twój chleb ma jasną skórkę? Co poszło nie tak tym razem? Nie martw się, to jeden z najczęstszych błędów popełnianych przy pieczeniu chleba. Najprawdopodobniej bochenek piekł się w zbyt niskiej temperaturze. Zwiększ moc piekarnika i odczekaj kilka minut, aby sprawdzić, czy skórka pięknie się rumieni. Zaraz po wyjęciu, dodatkowo, możesz posmarować chleb zimną wodą z wierzchu - to zapewni skórce chrupkość.

Dlaczego chleb jest kwaśny?

Wciąż może się zdarzyć tak, że upieczesz zarumienione i wyrośnięte pieczywo, ale po pierwszym kęsie stwierdzisz, że daleko mu do ideału. Dlaczego chleb jest kwaśny? Występują dwa podstawowe błędy przy pieczeniu, które wpływają na smak domowego produktu. Po pierwsze, gdy do ciasta dodasz zbyt dużo drożdży i po drugie, gdy ciasto zbyt długo wyrastało. W obu przypadkach chleb może stać się nieprzyjemnie kwaśny.

Zobacz także:

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników? »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
3
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 130

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 158

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4