3 przepisy prosto z Indii

Zobaczcie, jak przyrządzić tradycyjne indyjskie placki naan, samosę i masalę!

fot. sieć restauracji "Ganesh"

Tradycyjne placki naan (przepis na 6 porcji)

placki naan

Składniki:

1 kg mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml wody
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Całość dzielimy na 6 równych porcji i na blacie oprószonym mąką formujemy w okrągłe placki. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200⁰C, przez ok. 2 - 3 minuty.

 

Samosa (smażone pierożki wegetariańskie)

placki naan

 

Składniki:

Ciasto:

80g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
woda
Szczypta nasion lubczyku (Ajvain)

Farsz:

2 duże ziemniaki
10g zielonego groszku
Sól / pieprz do smaku
Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
Pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
Pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)
0,5l oleju


Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.

Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.

Przygotowanie:
Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem" z półkola ciasto.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej bo środek będzie zimny. Obtaczamy ok 5-10 min do uzyskania złocistej barwy.


Murgh Hara Masala (porcja dla 2 osób)

placki naan

Składniki:

200g szpinaku mrożonego lub świeżego (rozdrobnionego w blenderze)
200g filetu z kurczaka
5 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
Sól (łyżeczka)
Pieprz (łyżeczka)
Chat Masala (łyżeczka)
Mielony kminek indyjski (łyżeczka)
Kurkuma (pół łyżeczki)
1 - 2 łyżki oleju lub oliwy
¼ kostki masła
2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażamy czosnek oraz pokrojony w drobne paski imbir, po czym dorzucamy rozdrobniony szpinak i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chat masalą i kminkiem (wszystkich przypraw po pół łyżeczki). Całość smażymy ok. 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie gotujemy pokrojonego na kawałki kurczaka (do wody można wsypać odrobinę kurkumy).

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej lub oliwę, po czym wrzucamy wcześniej przygotowany szpinak. Po kilku minutach dorzucamy ugotowanego kurczaka i mieszamy. Dodajemy po pół łyżeczki soli, pieprzu, chat masali, kminku oraz szczyptę kurkumy. Dodajemy masło i gotujemy na dużym ogniu przez 7 - 8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dolewamy śmietanę, mieszamy... i gotowe!

 

Przepisy pochodzą z ogólnopolskiej sieci restauracji "Ganesh", zostały zaprezentowane podczas warsztatów kulinarnych organizowanych w restauracji "Ganesh" w Krakowie.

 

Zobacz wywiad z Tapinderem Sharmą, właścicielem jedynej w Polsce sieci restauracji indyjskich! Kliknij!

tapinder sharma wlaściciel sieci restauracji ganesh

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 396

30 min
8
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 955

15 min
14
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 707

30 min
8

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13