Sezon na truskawki

3 pomysły na sernik bez laktozy

Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach.

Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli chcesz, aby Twój wypiek był jeszcze zdrowszy, zamiast cukru użyj ksylitolu lub syropu z agawy.

Gdzie szukać produktów bez laktozy?

Coraz więcej osób sięga po produkty bez laktozy, dzięki czemu są łatwiej dostępne. Możesz je kupić w sklepach ekologicznych, na targach zdrowej żywności, w większych sklepach spożywczych oraz supermarketach, w tym online jak Tesco czy Frisco. Opinie o najlepszych przetworach bez laktozy znajdziesz na forach internetowych, a także na stronach e-sklepów np. Frisco. Opinie, którymi warto się kierować znajdziesz też w mediach społecznościowych.

Jeśli jesteś weganką, możesz skorzystać z różnych zamienników produktów mlecznych, takich jak tofu, kasza jaglana czy mleko kokosowe, które znakomicie pasują do sernika i nadają mu odpowiedniej konsystencji. Znajdziesz je w każdym dużym markecie np. Carrefour, Tesco czy Frisco. Opinie i pomysły na najlepsze desery bez laktozy znajdziesz na wegańskich blogach kulinarnych.

Trzy proste przepisy na sernik w zupełnie nowej odsłonie

 

1. Sernik mango z tofu bez laktozy

Składniki

Masa serowa:

  • 250 g tofu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego po 400 ml
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 mango

Dodatki:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 mango

Jak to zrobić?

Odsącz tofu z zalewy i zmiksuj na pastę. Zalej sproszkowaną galaretkę 150 ml gorącej wody i mieszaj do momentu aż proszek się rozpuści. Z obu puszek mleka kokosowego wyjmij łyżką wierzchnią warstwę zawiesiny, a następnie wlej mleko do garnka i je podgrzej. Ciepłe mleko dolej ostrożnie do pasty z tofu, nie przerywając miksowania. Połącz masę z rozpuszczoną galaretką, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę i przelej do tortownicy o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem bez laktozy.

Do sernika dodaj obrane i pokrojone w kostkę mango. Ciasto wstaw do lodówki i zostaw do ostygnięcia. Na koniec oblej go polewą cytrynową: zalej nową galaretkę 150 ml gorącej wody, wymieszaj, zmiksuj drugie mango i połącz z galaretką.

 

2. Sernik tradycyjny bez laktozy

Składniki

  • 250 g masła bez laktozy
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 kg sera białego półtłustego bez laktozy
  • 150 ml jogurtu greckiego bez laktozy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak to zrobić?

Oddziel białka od żółtek. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ubij na gładką, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie powoli dodawaj zmielony wcześniej twaróg, jogurt grecki i mąkę ziemniaczaną. W oddzielnej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli i delikatnie połącz z masą serową. Ciasto przelej do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni. Po godzinie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.

 

3. Sernik jaglany z karmelem bez laktozy

Składniki

spód:

  • 1 szklanka migdałów
  • 5-7 sztuk suszonych daktyli
  • 2 łyżki tahini lub masła orzechowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

Masa:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • niecałe 50 ml syropu z agawy
  • ¾ soku z 1 cytryny
  • ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc

Góra:

  • 25 sztuk suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

Dodatki:

  • orzeszki, wiórki czekoladowe

Jak to zrobić?

1. Spód: Namocz daktyle we wrzątku przez ok. 5 minut, a migdały zmiel malakserem na grube wióry. Daktyle zmiksuj na gładką masę i połącz z migdałami. Dodaj do tego pastę tahini (lub masło orzechowe), a także łyżkę wody, jeśli ciasto nie jest wystarczająco kleiste. Wyłóż spód na wyłożoną folią spożywczą blachę, ugnieć palcami i wstaw do lodówki.

2. Masa: Przepłucz kaszę jaglaną, wrzuć do garnka i zalej 2 szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wchłonie wodę i się rozklei. 2 łyżki kaszy jaglanej wsyp do namoczonych orzechów nerkowca i zblenduj na gładko. Powstałą masę dodaj do pozostałej kaszy i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. W trakcie mieszania dolej też syrop z agawy i sok z cytryny. Masę wylej na schłodzony spód, przykryj folią aluminiową, aby nie wyschła i odstaw na noc.

3. Góra: Daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut, a następnie zmiksuj z masłem orzechowym. Jeśli masa nie klei się odpowiednio, dolej do niej trochę wody, w której moczyły się daktyle. Na koniec rozsmaruj masę daktylową na masie jaglanej i posyp orzeszkami (mogą być solone) oraz wiórkami z gorzkiej czekolady.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 48

15 min
2
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 71

30 min
2
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 29

30 min
2
30 min
33
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3