11 kulinarnych pytań do… Pauliny Drażby!

Paulina Drażba to prezenterka, dziennikarka, lektorka. Od ponad 7 lat jest związana z "Pytaniem na śniadanie", w którym prowadzi "Czerwony Dywan". Pasjonatka nowych smaków, podróży, nurkowania i mody. Zdradziła nam swoje kulinarne upodobania.

fot. Baranowski Michał / AKPA.PL

1. Moja ulubiona potrawa to... krewetki! Pod każdą postacią, choć najchętniej zwykłe, smażone na maśle z odrobiną czosnku, świeżej pietruszki i bagietką. Koniecznie skropione sokiem z limonek.

2. Najlepsza przekąska to... carpaccio i ostrygi.

3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu: dłonie mojego Męża:) To on jest mistrzem w naszej kuchni. Ja potrzebuję książki kucharskiej, telefonu, żeby zadzwonić do mamy i... stopera:).

4. Moja pierwsza książka kucharska to... porady mojego męża wprost z jego głowy.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to... ostatnio szakszuka. Smak przywieziony z Izraela. I wspomniane już ostrygi.

6. Nigdy nie zjem... hmmm. Grillowanych koników polnych lub innych "przysmaków" tego typu.

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa... placki z jabłkami i knedle ze śliwką przygotowywane przez babcie. Mniaaam!

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni... Bazylia, kolendra, pieprz i niestety... sól. Uwielbiam pikantne i słone dania.

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie... bar Warszawa, tuż przy Placu Zamkowym. Genialne domowe obiady! W każdą niedzielę schabowy z ziemniaczkami i rosół albo kotlet mielony z buraczkami. Uwielbiam!

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę... białe wino.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to... "Girls Just Want to Have Fun" Cyndi Lauper.

Paulina Drażba o swoich kulinarnych sekretachPaulina Drażba to prezenterka, dziennikarka, lektorka. Obecnie związana z TVP 2. Pracę w mediach rozpoczęła jako siedemnastolatka.

Pierwsze zawodowe kroki w dziennikarstwie stawiała jako serwisantka i redaktorka w prywatnej rozgłośni radiowej - Radio 5 Suwałki. Potem zaczęła pracę w telewizji. W 2004 r. pracowała kolejno w programach: „Kolejka - lista przebojów", „Myślisz o kimś - wybierz teledysk" oraz w Teleexpressie. Rok później przeszła do Interaktywnej Telewizji iTV, gdzie pracowała jako prezenterka programów na żywo, szefowa redakcji quizowej, wydawca dzienny oraz producentka programów rozrywkowych. Równolegle związana była z Superstacją jako dziennikarka newsowa i reporterka sejmowa. Od stycznia 2007 do dziś pracuje w TVP2 w „Pytaniu na śniadanie". Od marca 2011 tworzyła i prowadziła cykl „Bita śmietanka towarzyska". Dziś prowadzi „Czerwony Dywan".

Można powiedzieć, że praca to jej hobby. Gdy czerwona lampka zgaśnie i trzeba zejść z „Czerwonego Dywanu" - wyjeżdża nurkować. Razem z mężem zdobywa podwodny świat i może godzinami obserwować mureny, barakudy i delfiny. Uwielbia podróże, smaki świata i... wysokie obcasy. Nowa para butów zawsze poprawia jej humor. Nieustannie powtarza, że jest najszczęśliwszą mężatką na świecie.

Zobacz też 11 pytań do Anny Wyszkoni. Kliknij!

anna wyszkoni wywiad dla smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 128

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 876

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13