Sezon na truskawki

100 g ma tylko 20 kcal. Letnie warzywa nie tylko dla dbających o linię

„W zdrowym ciele zdrowy duch", jak mówi słynne powiedzenie. Zadbaj o swój organizm i dostarcz mu wartościowych warzyw. Patisony są nie tylko niskokaloryczne, ale i bogate w cenne mikroelementy. Przekonaj się, dlaczego warto je włączyć do codziennego jadłospisu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Patisony to odmiana dyni, którą z powodzeniem możesz wykorzystać do wielu pysznych dań. Od tradycyjnej dyni jest mniejszy i mniej kaloryczny. Sprawdź, jakie są właściwości patisonów i odkryj ciekawe przepisy z ich użyciem.  

Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki

Patisony - charakterystyka

Patison, podobnie jak ogórek, arbuz czy cukinia, pochodzi z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Ameryki Północnej, a do Europy sprowadzili go Hiszpanie. Występuje w wielu odmianach, które różnią się kształtem, kolorem i rozmiarem. Jego uprawa jest prosta, choć trzeba pamiętać, że to warzywo ciepłolubne, które lubi regularne nasłonecznienie i podlewanie. Najlepszym czasem na hodowlę patisonów jest okres od lipca do pierwszych przymrozków.

Do najpopularniejszych rodzajów należą „Disco", „Polo" i „Gagat". Wszystkie przyjmują niewielkie rozmiary, mają okrągły i spłaszczony kształt z pofalowanymi brzegami. Różnią się jednak barwą. Występują patisony białe (kremowe), zielone, fioletowo-granatowe i żółte (pomarańczowe). Warzywo jest soczyste i delikatne w smaku, więc jednocześnie uniwersalne w kuchni.

Zobacz: Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią

Patisony - właściwości

Dlaczego warto jeść patisony? Przede wszystkim w 95 proc. składają się z wody, więc świetnie nawodnią organizm. W związku z tym są też niskokaloryczne - 100 gramów tego warzywa zawiera tylko 20 kcal. Właśnie dlatego często zalecane są osobom na diecie redukcyjnej. Chcąc utrzymać zdrową sylwetkę, warto sięgać po patisony, w składzie których nie ma również zbyt wielu węglowodanów czy tłuszczów. 

To warzywa lekkostrawne, więc śmiało mogą je jeść wszyscy z problemami układu trawienia. Regulują one pracę układu pokarmowego i przyspieszają metabolizm.  Patisony wykazują właściwości antyoksydacyjne, nawet po obróbce termicznej. Są bogate w witaminy (m.in. A i C) oraz mikroelementy, tj. wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy.

Dzięki zawartości powyższych składników wzmacniają wzrok i poprawiają odporność. Wpływają też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, nerwowy czy krwiotwórczy. Witaminy pomagają z kolei w utrzymaniu zdrowej i witalnej skóry.

Do czego wykorzystać patisony w kuchni?

Patisony są bardzo uniwersalnym warzywem i nadają się do wielu potraw. Można je jeść zarówno w wersji surowej, jak i po obróbce cieplnej. Co ciekawe, nie tracą wówczas swoich cennych właściwości.

Surowe nadają się do sałatek lub po prostu jako przekąska. Można je jednak też faszerować, dusić, grillować i smażyć. Świetnie sprawdzą się też kiszone lub marynowane patisony. To prawdziwy rarytas dla miłośników przetworów. 

Patisony - do czego wykorzystać je w kuchni? Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, którzy zaproponowali m.in. sałatkę, leczo, tartę czy placuszki dyniowe!

1. Nadziewany patison

 Nadziewany patison Zobacz przepis

Faszerowany patison / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Patison w jajku

 Patison w jajku Zobacz przepis

Co zrobić z patisonów? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placki z patisona i cukinii

 Placki z patisona i cukinii Zobacz przepis

Placki z patisona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Francuska tarta z patisonem

 Francuska tarta z patisonem Zobacz przepis

Tarta z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kapusta z papryką i patisonami

 Kapusta z papryką i patisonami Zobacz przepis

Sałatka z patisonami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron ryżowy z patisonem

 Makaron ryżowy z patisonem Zobacz przepis

Makaron z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Patisony w panierce

 Patisony w panierce Zobacz przepis

Patisony w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Racuszki z patisonem

 Racuszki z patisonem Zobacz przepis

Racuszki z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chrupiące patisony

 Chrupiące patisony Zobacz przepis

Chrupiące patisony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Leczo z cukinią i patisonem

 Leczo z cukinią i patisonem Zobacz przepis

Leczo z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Marynowane patisonki

 Marynowane patisonki Zobacz przepis

Marynowane patisonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Patisony w zalewie curry

 Patisony w zalewie curry Zobacz przepis

Patisony w zalewie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Sos pomidorowy z patisona

 Sos pomidorowy z patisona Zobacz przepis

Sos pomidorowy z patisona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Jak prawidłowo stosować płyn do płukania jamy ustnej? Uważaj na te błędy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 122

30 min
9
>60 min
1
Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 412

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

151
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0