Sezon na truskawki

10 smakowitych faktów, o których nie miałeś pojęcia

Każdy wie, jak wygląda kebab. Każdy wie, jak kebab smakuje. Większość z nas ma swoje ulubione warianty serwowania tego bliskowschodniego przysmaku – w tortilli, w bułce typu pita, w pudełeczku lub na talerzu.

Fot. Shutterstock

Są tacy, dla których kebab musi być piekielnie ostry, i tacy, którzy wolą, gdy soczyste mięsne kawałeczki spowija wyrazista czosnkowa nuta. Kebab zakorzenił się w polskiej kulturze kulinarnej tak mocno, że już właściwie nikt - ani weekendowi imprezowicze, ani zatwardziali domatorzy - nie wyobraża sobie bez niego życia.

Kebab - smakowite ciekawostki

Kebab, o ile przygotowywany jest z wysokiej jakości mięsa i świeżych warzyw, należy do najzdrowszych przekąsek w stylu fast food, dlatego jeśli sięgamy po niego ze zdroworozsądkowym umiarem, przyjemności z jedzenia nie powinny zakłócać nam jakieś szczególne wyrzuty sumienia. Oto kilka ciekawostek, które na pewno zainteresują każdego miłośnika kebabów.

1. Uważa się, że zwyczaj nadziewania mięsa na szpadę i opiekania nad ogniem wywodzi się z praktyk perskich wojowników, którzy zwykli przygotowywać sobie posiłki w ten sposób, że kawałki surowego mięsa nabijali na ostrza swoich mieczy i trzymali je nad paleniskiem.

2. Według Sevana Nişanyana, etymologa języka tureckiego, słowo „kebab" wywodzi się z języka perskiego i dosłownie oznacza po prostu „pieczone mięso".

3. Najstarszą pisemną wzmiankę o kebabie jako jedzeniu znajdziemy najprawdopodobniej w tureckim piśmie Kyssa-i Yusuf z 1377 roku.

4. Tradycja opiekania mięsa nad ogniem na poziomym szpikulcu liczy wiele tysięcy lat, ale pionowy, obrotowy ruszt, taki, jaki znamy z większości restauracji serwujących kebab, to wynalazek stosunkowo młody, liczący mniej niż dwa stulecia. Najczęściej za autora tego pomysłu uważa się kucharza z Kastamonu na północy Turcji, niejakiego Hamdi Usta. Pionowy ruszt po raz pierwszy został użyty najprawdopodobniej około roku 1830.

5. Kebab, dzięki licznym kontaktom z Bliskim Wschodem, znany był w Europie już kilka wieków temu, ale na dobre zadomowił się tutaj dopiero w latach 70. XX wieku. Wszystko zawdzięczamy masowo osiedlającym się w Berlinie emigrantom z Turcji.

6. Każdego dnia sprzedaje się na świecie około 1,3 miliarda kebabów, co oznacza, że codziennie posila się tym przysmakiem mniej więcej co siódmy mieszkaniec ziemi.

7. W Polsce kebab najczęściej kupują mężczyźni między 18 a 24 rokiem życia.

8. Pierwsza restauracja z kebab w Wielkiej Brytanii powstała w Stoke Newington (dystrykt Londynu) w 1966 roku. Obecnie znajdziemy na Wyspach około 20 000 oferujących ten specjał punktów, a branża ta daje zatrudnienie blisko 70 000 osób. W 2017 roku mogliśmy przekonać się, że kebab jest dla Brytyjczyków ważniejszy niż ceremonia wręczenia Oscarów. Gala British Kebab Awards (tak, naprawdę istnieje coś takiego!) odbywała się wówczas dokładnie o tej samej porze, co przyznawanie najważniejszych nagród filmowych. Statystyki aktywności na portalach społecznościowych, takich jak Twitter czy Facebook, okazały się tego dnia całkowicie zadziwiające - wyszło bowiem na jaw, że celebrująca kebaby uroczystość generowała większy ruch niż Oscary!

9. W każdej tureckiej książce kucharskiej znajdziemy rozdział zatytułowany „kebaplar", a w nim dziesiątki rozmaitych przepisów na dania typu kebab.

10. Język norweski z wyraźnym akcentem arabskim, zwykło się nazywać w Skandynawii, odrobinę złośliwie, „Kebabnorsk", czyli „kebabowy norweski".

- Kebab to bardzo uniwersalna potrawa - łączy elastyczne podejście do dodatków z wygodną formą i krótkim czasem oczekiwania na przygotowanie. Analizując nasze dane widzimy, że popularność tego dania w dostawie nie tylko utrzymuje się na stałym poziomie, ale ciągle rośnie - mówi Michał Kochanowski, ekspert PizzaPortal.pl.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 225

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 356

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 268

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3