Sezon na truskawki

10 faktów i mitów o dodatkach do żywności "E"

Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"!


5. Żywność konserwowana dodatkami "E" jest niezdrowa. Mit!

Bez konserwantów w np. wędlinach bardzo łatwo byłoby o zepsucie się mięsa. A zepsute mięso to jad kiełbasiany, który zagraża nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu. Konserwanty chronią nas również przed szkodliwymi pleśniami czy bakteriami. Niekonserwowane dodatkami produkty stanowią większe zagrożenie, bo bardzo szybko mogą się zepsuć.


Niektóre słodziki mogą wywoływać problemy żołądkowe. Kliknij!

Niektóre słodziki mogą wywoływać problemy żołądkowe. Kliknij!


6. Dodatki do żywności wywołują alergie. Fakt!

Dodatki do żywności przechodzą wiele badań - ale mimo to mogą wywoływać reakcje alergiczne. Nie znaczy to jednak, że są częstszymi alergenami niż zdrowe (przynajmniej dla osób nieuczulonych), naturalne produkty. Ocenia się, że u ok. 0,5 proc. ludzi - u alergików i dzieci częściej - występuje nadwrażliwość lub alergia na substancje dodatkowe. Najczęściej reakcje uczuleniowe występują przy spożyciu substancji takich jak:

- tartrazyna (E 102),
- amarant (E 123),
- żółcień pomarańczowa (E 110),
- kwas benzoesowy i jego sole (E 210 - E 213),
- glutaminian sodu (E 627)
- dwutlenek siarki i siarczyny (konserwanty do suszonych owoców).

U osób z atopowym zapaleniem skóry może dojść do zaostrzenia objawów, występują także pokrzywka, rzadziej duszności. Alergicy i dzieci nie powinni uważać na ilość zjadanych dodatków "E".

Pamiętajmy, że najczęściej alergie i nietolerancje pokarmowe wywołują w pełni naturalne produkty, nie mające nic wspólnego z dodatkami "E" - np. białko mleka krowiego, orzechy, ryby, owoce morza, cytrusy czy gluten (białko zbóż).


Więcej o diecie bezglutenowej. Kliknij!

Więcej o diecie bezglutenowej. Kliknij!


7. Możemy się obyć bez dodatków. Fakt!
To fakt, dodatki nie są nam tak naprawdę niezbędne. Dodatki do żywności mają zazwyczaj na celu tylko poprawienie jakości - na przykład wydłużając czas przydatności do spożycia, wzmacniając utracony smak czy kolor. Nie są to cechy niezbędne. Ale to produkty, które nie popsują się po kilku dniach, które ładnie wyglądają i pachną, będą chętniej kupowane przez konsumentów.

Dzięki dodatkom procesy produkcji są sprawniejsze i tańsze, więc i żywność może być sprzedawana w niższej cenie.


Zdrowiej jest wybrać produkt z dodatkiem niż bez niego? Czytaj dalej >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik wiejski

Ten sernik wiejski to ukłon w stronę prostoty i najlepszej jakości produktów....

Odsłon: 1152

60 min
4
Sałatki Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”

Prosta sałatka ziemniaczana z ogórkiem, dymką i rzodkiewką. Do niej sos czosn...

Odsłon: 5887

15 min
7

Przepis dnia

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 1396

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7