Ewa_Gotuje

Zdrowo i smacznie

W sobotnim odcinku Ewa Wachowicz przygotowała dwie potrawy inspirowane kuchnią francuską, zdrową zupę krem z czosnku niedźwiedziego i pyszny czekoladowy sos, który idealnie będzie pasował do naleśników lub gofrów.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Prowadząca program w swoim ogrodzie ma nie tylko ozdobne drzewa i rośliny, ale także jadalne kwiatki i bardzo zdrowy czosnek niedźwiedzi. Dlatego też, na pierwsze danie Ewa zaproponowała zieloną zupę krem z dodatkiem tej rośliny.

1. Zupa z czosnku niedźwiedziego

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kilka odcinków temu gospodyni pokazała jak przygotować samodzielnie masło klarowane, które przydało się teraz do podsmażenia warzyw na zupę.

Gdy warzywa nabrały złocistego koloru do garnka trafił bulion wołowy, a zaraz po nim dwa pęczki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego. Całość gospodyni doprawiła do smaku i zmiksowała na krem. Zupę podała z jajkami przepiórczymi, które są bogatsze od kurzych w witaminy, minerały i białko.

2. Eskalopki cielęce

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie Ewa zaproponowała eskalopki z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od ziemniaków, ponieważ ich upieczenie zajmuje najwięcej czasu. Kartofle pokroiła w kostkę, przełożyła do naczynia żaroodpornego, przyprawiła i dodała kilka ząbków czosnku. Całość skropiła oliwą i zamieszała. Piekła w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowała eskalopki - cielęcinę w cieście naleśnikowym. Na desce do krojenia prowadząca rozłożyła małe kawałki mięsa, przykryła folią spożywczą i delikatnie rozklepała. Przyprawiła sowicie i każdą z porcji cielęciny maczała we wcześniej przygotowanym cieście naleśnikowym. Smażyła z obu stron na rumiany kolor.

3. Mizeria

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako dodatek do tego niesamowicie pysznego dania Ewa zaproponowała klasyczną mizerię.

4. Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaserwowała parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. Te pyszności wymagają nie lada cierpliwości, ponieważ po ich przygotowaniu, muszą trafić do zamrażarki na pięć godzin. Jednak Ewa gwarantuje, że ich smak wynagrodzi czekanie. Lody najlepiej będą się komponować w towarzystwie owoców i sosu czekoladowego.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13