Ewa_Gotuje

Zdrowa kuchnia w wydaniu Ewy Wachowicz

Jesienią warto zadbać o odporność i dobre samopoczucie. Najlepiej zacząć od kuchni. Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku "Ewa gotuje" pokazała, jak przygotować pyszne dania z warzywami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W zdrowej kuchni nie powinno brakować warzyw, dlatego Ewa Wachowicz przedstawiła widzom, jak przygotować potrawy z ich udziałem. Na samym początku zdradziła widzom przepis na pasztet z cukinii i marchewki, następne zaprezentowała jak zrobić prawdziwy francuski gulasz oraz jak zamarynować ser. Na koniec podzieliła się recepturą na pyszne dyniowe bułeczki. Jesteście ciekawi jak odtworzyć te dania w swojej kuchni? Poznajcie przepisy z 437. odcinka programu „Ewa gotuje".

1. Pasztet z cukinii i marchewki według Ewy Wachowicz

Pasztet z cukinii i marchewki według Ewy Wachowicz

Pasztet z cukinii i marchewki według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Obiad u Ewy Wachowicz nie może się obyć bez przystawki. Tym razem gospodyni zaproponowała wegetariański pasztet, do którego wykorzystała dwie średniej wielkości cukinie, marchewki, cebule i kilka ząbków czosnku, jajka oraz mieszankę aromatycznych przypraw. Do przygotowanej warzywnej masy gospodyni dodała również starty ser, odrobinę bułki tartej, świeżą zieleninę, masło klarowane oraz garść pestek dyni. Wyrobiony pasztet Ewa przełożyła do prostokątnej formy i wstawiła na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

2. Cassoulet

Cassoulet

Cassoulet według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Następnie gospodyni zaserwowała przepis na pyszne i sycące danie jednogarnkowe prosto z Francji. Cassoulet to mięsny gulasz z fasolką zapiekany w piekarniku. Istnieje wiele wersji tej potrawy, Ewa tym razem zdecydowała się na jego ekskluzywną odsłonę. Danie główne przyrządziła na bazie kaczych udek i boczku. Dla wyrazistego smaku gospodyni dodała świeżą papryczkę chili, imbir i pomarańcze. Do gulaszu trafiła obowiązkowo fasola oraz kolorowe marchewki i seler naciowy. Gulasz Ewa podlała rosołem, a następnie doprawiła odrobiną likieru pomarańczowego i sosu sojowego. Naczynie z gulaszem wstawiła na dwie godziny do piekarnika. Po tym czasie danie główne jest gotowe do serwowania. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, od razu po wyjęciu z piekarnika.

3. Ser biały w zalewie ziołowej

Ser biały w zalewie ziołowej

Ser biały w zalewie ziołowej według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W tym odcinku Ewa pokazała również, jak przygotować biały ser w oliwie. Podstawą sukcesu jest dobranie odpowiedniego sera, który będzie zwarty i nie będzie się rozpadał podczas krojenia. Twaróg w kostkach należy przełożyć do słoika, doprawić solą, suszoną bazylią oraz suszonym niedźwiedzim czosnkiem. Na koniec całość wystarczy zalać oliwą, a następnie zamknąć słoik i przechowywać go w lodówce. Po siedmiu dniach jest gotowy do jedzenia. Może stanowić samodzielną przekąskę lub ciekawy dodatek do sałatek.

4. Bułeczki z dynią

Bułeczki z dynią

Bułeczki z dynią według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa zaprosiła widzów na deser. Drożdżowe bułeczki z dodatkiem purée z dyni hokkaido. Dla lepszego aromatu do ciasta gospodyni dodała pół łyżeczki imbiru i cynamonu oraz odrobinę skórki z pomarańczy. Gotowe ciasto odstawiła do wyrośnięcia. Po półtorej godziny Ewa przystąpiła do wyrabiania bułeczek. Z jednej porcji powinno wyjść około dwunastu sztuk. Po upieczeniu można ozdobić je gęstym pomarańczowym lukrem. Cudownie smakują podawane z domową konfiturą z pomarańczy. Smacznego!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13