Sezon na truskawki

Wielkanocny obiad z Ewą Wachowicz

Świąteczne przygotowania wkraczają w decydującą fazę. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wielkanocny obiad, skorzystajcie z przepisów Ewy Wachowicz, którymi podzieliła się z nami w 415. odcinku programu "Ewa Gotuje".

Fot. materiały prasowe/Polsat

Święta tuż, tuż! Dlatego tydzień Ewa Wachowicz rozpoczęła już wielkanocne przygotowania. W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z nami sprawdzonymi przepisami, które bez wątpienia zrobią furorę wśród waszych bliskich. Dodatkowo, zdradziła nam również mnóstwo ciekawostek dotyczących składników przygotowywanych przez nią potraw.

 

Oto dokładne przepisy na potrawy, które mogliście zobaczyć w 414, odcinku programu "Ewa Gotuje".

 

1. Pieczeń z piersi indyka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierwsza potrawa zaprezentowana w programie była soczysta pieczeń z indyka, które doskonale sprawdzi się na kanapkach lub w roli lekkiej przekąski na świątecznym stole. Kruche i delikatne mięso będzie w oka mgnieniu znikać z talerzy.

 

2. Sałatka ryżowa z pieczonym indykiem

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz stara się niczego nie marnować, do czego namawia także swoich widzów. Aby to ułatwić, zaprezentowała nam przepis na lekką i wyjątkowo smaczną sałatkę, do zrobienia której można wykorzystać także świąteczne wędliny.

 

3. Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Deser także został przygotowany z myślą o nadchodzących świętach. Ewa Wachowicz zaprosi na wielkanocną czekoladową babkę z nutą pomarańczy, która nie tylko doskonale smakuje, ale również będzie ozdobą świątecznego stołu.

 

4. Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto doskonały dowód na to, że przygotowanie świątecznej sałatki wcale nie musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi na mozolnym siekaniu wszystkich składników. Czasem do zrobienia efektownej przekąski wystarczy kilka łatwodostępnych składników.

 

5. Zakwas bezglutenowy na żur

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście, na świątecznym stole nie może zabraknąć żurku. Ten tradycyjny przygotowuje się na zakwasie z mąki, jednak Ewa Wachowicz pomyślała równiez o osobach, które nie mogą spożywać glutenu. Zakwas na bazie płatków owsianych jest równie smaczny.

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
2
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 112

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 132

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4