Wielkanocne potrawy u Ewy Wachowicz

Wielka Sobota to ostatni moment na przygotowanie wielkanocnych potraw. Dlatego w 506. odcinku programu „Ewa gotuje”, gospodyni podzieliła się z widzami autorskimi przepisami na: barszcz biały na otrębach, niezwykle aromatycznego, maślanego kurczaka oraz drożdżową babę z mnóstwem bakalii.

Wielkanoc Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Na przestrzeni lat Ewa Wachowicz w swoim programie miała okazję zaprezentować wiele odmian żurku. Podzieliła się recepturą na żurek klarowany, stryszawki, na wędzonce czy benedyktyński, jednak do tej pory nie warzyła tradycyjnej zupy, która w wielu polskich domach jest serwowana na wielkanocne śniadanie. Dlatego program rozpoczęła od ugotowania błyskawicznego barszczu białego.

1. Barszcz biały na otrębach Ewy Wachowicz

 Barszcz biały na otrębach Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Barszcz biały na otrębach Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni barszcz biały zrobiła nie na zakwasie, a na otrębach i mące. Prace rozpoczęła od ugotowania wywaru na kościach i mięsie wołowym. Następnie dodała umytą, obraną i podzieloną na mniejsze części marchewkę, pietruszkę, selera i spory kawałek chrzanu, który nada nie tylko smaku i ostrości, ale ułatwi trawienie. W zupie nie mogło zabraknąć również opalanej cebuli i przypraw.

Całość gotowała przez 30 minut, następnie wyłowiła wszystkie warzywa, a do garnka włożyła surową białą kiełbasę, wsypała łyżkę suszonego majeranku oraz otrębów. W czasie gdy zupa się gotowała, Ewa połączyła w misce pól szklanki śmietanki i kopiastą łyżkę mąki pszennej. Po czym wlała do zupy i zakwasiła sokiem z cytryny. Całość zagotowała. Błyskawiczny barszcz biały podała z kiełbasą i świeżo startym chrzanem.

2. Kurczak maślany Ewy Wachowicz

 Kurczak maślany Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kurczak maślany Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca zaproponowała maślanego kurczaka z cudownie chrupiącą skórką. Przygotowanie potrawy okazało się bardzo proste i szybkie.

Do moździerza Ewa Wachowicz przecisnęła 6 ząbków czosnku, dodała przyprawy i pół kostki miękkiego masła. Do tego dorzuciła garść drobno posiekanej pietruszki. Wszystkie składniki utarła na puszystą masę. 

Gotowym smarowidłem natarła kurczaka. Delikatnie oddzieliła skórkę od mięsa i za pomocą tępego noża nałożyła masło z przyprawami, pozostałą częścią natarła środek kurczaka. Wierzch drobiu posmarowała samym masłem i obsypała słodką papryką. 

Gotowego kurczaka przełożyła do brytfanki z pokrojoną cebulą. Mięso piekła przez półtorej godziny w 180 stopniach Celsjusza. 

3. Babka drożdżowa z bakaliami Ewy Wachowicz

 Babka drożdżowa z bakaliami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Babka drożdżowa z bakaliami Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa postawiła na klasyczną babę drożdżową z mnóstwem bakali. W misce połączyła przesianą mąkę wraz z suchymi drożdżami. W małym rondelku podgrzała półtorej szklani śmietany 18%, 100 g masła i ¾ szklanki cukru. Trzymała na ogniu tylko do momentu rozpuszczenia się masła.

Do mąki z drożdżami wlała podgrzaną śmietanę, wbiła 4 jajka i dodała łyżkę soku z cytryny. Całość wymieszała za pomocą drewnianej łyżki. Gdy ciasto zaczęło swobodnie odchodzić od łyżki, gospodyni wsypała wszystkie bakalie i za pomocą rąk zaczęła wyrabiać ciasto. Następnie przykryła je ściereczką i odstawiła do wyrośnięcia.

Po upływie godziny Ewa przełożyła ciasto do formy na babę i włożyła do piekarnika nagrzanego do 30 stopni Celsjusza. Kiedy wyrosło na wysokość foremki, zwiększyła temperaturę do 180 stopni. Babę piekła przez 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzony wypiek ozdobiła żółtym lukrem i kwiatami. 

Na sam koniec programu prowadząca złożyła życzenia widzom:

(...) Wielkanoc to szczególny czas, kiedy dzieją się wielkie rzeczy i na to świętowanie życzę Wam przede wszystkim spokoju i radości. Smacznego świętowania i biesiadowania przy stole, ale też niech będzie piękna pogoda, która zachęci Was, abyście wspólnie, rodzinnie, z przyjaciółmi poszli na Wielkanocny spacer. Zażywajcie słońca i pogody bez znaczenia, jaka ona będzie, ważne, żebyście byli razem.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje

Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 506. odcinek

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1