Wielkanoc z Ewą Wachowicz

Już po raz 16. Ewa Wachowicz dzieli się z widzami sowimi sprawdzonymi poradami i przepisami na wielkanocne dania. Tym razem pokazała, jaką zupę i danie główne zaserwuje swoim bliskim oraz co poda do popołudniowej kawy. Będzie nietypowo, ale z wykorzystaniem polskich i prostych składników.

Ewa Wachowicz - świąteczne potrawy | Fot. materiały prasowe/Polsat

W Wielką Sobotę Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami pomysłem na obiad, jaki poda w Wielkanoc. Dodatkowo zaprosiła do siebie florystkę Gretę Dziubek, która pokazała, jak łatwo można przygotować z dostępnych w domu materiałów, świąteczne ozdoby – świecznik, serwetnik oraz wianek. To wszystko w duchu zero waste!

Pierwsze danie zaproponowane przez prowadzącą to rosół z pierożkami z białą kiełbasą. Ponieważ Ewa we wcześniejszych odcinkach pokazywała, jak przygotować esencjonalny i klarowny rosół, tym razem skupiła się na przyrządzeniu samych pierogów

Na stolnicy wysypała mąkę i zaparzyła ją wrzącą wodą. Taki zabieg sprawia, że gluten zaczyna się rozpulchniać, dzięki czemu ciasto łatwiej się zlepia. Do przesiekanej mąki z wodą, dodała 1 jajko, całość dokładnie zagniotła. Następnie rozwałkowała ciasto i pokroiła na prostokąty. Na każdy z kawałków wyłożyła farsz z białej kiełbasy, który przygotowała wraz z kucharzem Adamem Kucalą w 476. odcinku programu "Ewa gotuje". Za pomocą widelca prowadząca ozdobiła boki pierogów. Poradziła również, aby po ugotowaniu, pierogi zahartować w zimniej wodzie, dzięki temu nie będą się ze sobą sklejać.

Na danie główne gospodyni wybrała jaja po szkocku. Może wydawać się to nietypowym pomysłem, ale jak sama stwierdziła, przypominają one znaną nam pieczeń rzymską, tylko w mono porcji. 

Do mięsa, którym Ewa obtoczyła ugotowane jajka, oprócz przypraw, surowego jajka i odrobiny mąki, dodała anchois (filety rybne zrobione z sardeli). Następnie całość panierowała w bułce tartej i smażyła na maśle klarowanym.

Na deser prowadząca upiekła mazurek karmelowo-kakaowy. Skorzystała ze sprawdzonego przepisu na kruchy spód. Zimnie masło przesiekała z mąką, dodała 2 łyżki cukru pudru, 1 żółtko i 2 łyżki bardzo zimnej wody. Ciasto zagniotła i włożyła do zamrażalnika na 20 minut. Schłodzone rozwałkowała, przeniosła na blaszkę i ponakłuwała w kilku miejscach. Dzięki temu podczas pieczenia nie pojawią się wybrzuszenia. Co więcej, aby temu zapobiec, najlepiej spód obciążyć specjalnymi kulkami lub fasolą. 

Masę karmelowo-kakaową gospodyni przygotowała, rozpuszczając cukier na patelni i łącząc go ze śmietanką, masłem, a także sporą szczyptą soli. Gotową wylała na kruchy spód i przyozdobiła bakaliami. 

Ewa podzieliła się również z widzami patentem, który pozwala zaoszczędzić jej czas podczas przygotowań do świąt. Na kilka dni przed uroczystościami, autorka programu przygotowuje kruche spody do ciast i przechowuje je w spiżarni.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5