Sezon na truskawki

Świąteczna uczta w wydaniu Ewy Wachowicz

W ostatnim odcinku 33. sezonu Ewa Wachowicz pokazała, jak pozytywnie zaskoczyć gości w Boże Narodzenie. Tym razem zdradziła przepisy na świąteczne przysmaki, które warto zaserwować podczas rodzinnych uroczystości.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Boże Narodzenie to czas spędzony w gronie najbliższych. Jak ugościć ich ze smakiem? W najnowszym odcinku Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisami na świąteczne dania. Na przystawkę gospodyni podała pyszną makaronową sałatkę z kurczakiem. Następnie upiekła soczystą szynkę. Na koniec zdradziła recepturę na makowy sernik. Zastanawiacie się, jak odtworzyć te smakołyki w swojej kuchni? Sięgnijcie do przepisów z odcinka.

1. Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz

Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczny odcinek Ewa rozpoczęła od przygotowania szybkiej sałatki makaronowej. Do jej zrobienia wykorzystała makaron w kształcie ryżu, soczysty filet z piersi kurczaka, ogórki, kukurydzę oraz żółty ser. Składniki połączyła z użyciem delikatnego sosu na bazie jogurty naturalnego, majonezu, musztardy oraz czosnku.

2. Szynka glazurowana w sherry Ewy Wachowicz

 Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz

Szynka glazurowana w sherry według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaserwowała świąteczną szynkę. Przygotowanie tej potrawy zaczęła kilkanaście godzin wcześniej od namoczenia mięsa w solance. Po tym czasie Ewa zabrała się za nacieranie mięsa mieszanką aromatycznych przypraw. Następnie ułożyła je w żeliwnym naczyniu na grubo pokrojonych plastrach cebuli i całość przykryła płatem słoniny. Tak przygotowane mięso wstawiła na dwie godziny do nagrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia wierch szynki posmarowała glazurą zrobioną z dżemu i wina. Gotowe danie Ewa podała z chutney z ananasa oraz z kiszoną pietruszką.

3. Śledzie w occie według Ewy Wachowicz

Śledzie w occie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podczas świąt nie może zabraknąć śledzi, dlatego Ewa przygotowała filety śledziowe w octowej zalewie z marchewką i cebulą. Gotowe przełożyła do słoika i odstawiła na noc do lodówki, tak aby smaki się przegryzły.

4. Sernik makowy według Ewy Wachowicz

Sernik makowy według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni pokazała jak przygotować makowy sernik, który po upieczeniu wyglądem przypomina szachownicę. Dla lepszego smaku gospodyni do masy makowej dodała orzechy, rodzynki, olejek migdałowy oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy. Ciasto udekorowała lukrem oraz plastrami kiszonej pomarańczy.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 914

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 18

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3