Sezonowa kuchnia według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w swojej kuchni kieruje się sezonowością i ogólnodostępnością składników. Bo to, co świeże i lokalne jest najsmaczniejsze! Dlatego w 459. odcinku autorskiego programu, mogliśmy zobaczyć przepisy na roladki z pstrąga inspirowane kuchnią śląską oraz domowy przecier pomidorowy.

Fot. materiały prasowe Polsat

Gospodyni bardzo często sięga po proste składniki, z których tworzy niesamowicie smaczne dania. Zdarza się również, że na bazie wypróbowanych wcześniej przepisów tworzy całkowicie nowe potrawy. 

Dlatego radzi:

Jeżeli macie dobre sprawdzone przepisy, warto je przerabiać, (…) wtedy powstają zupełnie nowe rzeczy.

1. Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy

 Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy Zobacz przepis

Zupa z cukinii i kopru włoskiego według Ewy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwsze danie Ewa zaproponowała zupę krem z fenkułem, czyli koprem włoskim. Uspokoiła widzów, że nie muszą obawiać się jego specyficznego, anyżkowego aromatu, ponieważ znika on w trakcie gotowania.

Potrawę zaczęła od pokrojenia ziemniaków na mniejsze części i podsmażenia ich na klarowanym maśle. Następnie do garnka po kolei trafił fenkuł i cebula, a po chwili także czosnek i cukinia. Gdy warzywa się podsmażyły, Ewa wlała resztkę rosołu, który został jej z poprzedniego obiadu i szklankę mleka. Wszystko zagotowała i zblendowała na gładki krem. Przyprawiła do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę podała przyozdobioną płatkami migdałów i upieczonym kawałkiem szynki szwarcwaldzkiej.

2. Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz

 Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Roladki z pstrąga według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca przygotowała roladki z pstrąga, w potrawie połączyła polską rybę z hiszpańską tapenadą

Do miksera wrzuciła czarne oliwki, kapary, kilka listków mięty i odrobinę oliwy. Całość zmiksowała na gładką masę.  Filety rybne przyprawiła solą i pieprzem (nie pozbywała się z nich skóry, dzięki czemu łatwiej było je zwijać). Każdy z kawałków mięsa Ewa posmarowała pastą z oliwek, zawijała ku górze i spinała wykałaczką. Wszystkie roladki umieściła w naczyniu żaroodpornym, do którego wlała kieliszek białego wina. Piekła 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

W międzyczasie gospodyni zrobiła sos. Do jego przygotowania użyła nieoczywistych składników: śmietany i serka wiejskiego. Potrawę podawała wraz z ryżem.

3. Domowy przecier z pomidorów według Ewy

 Domowy przecier z pomidorów według Ewy Zobacz przepis

Domowy przecier z pomidorów według Ewy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ponieważ mamy wczesną jesień, Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić i prawidłowo zawekować przecier z pomidorów.

4. Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz

 Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser prowadząca przygotowała coś wyjątkowego! Bazą do ciasta bez pieczenia był przepis, z którego 22 lata temu gospodyni upiekła tort na pierwsze urodziny córki. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę.

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 126

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 867

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13