Przygotowania do Wielkanocy z Ewą Wachowicz

W 476. odcinku programu kulinarnego „Ewa Gotuje" ruszyły przygotowania do Wielkanocy. Prowadząca przyrządziła trzy wyśmienite potrawy, które świetnie sprawdzą się na świątecznym stole oraz pokazała widzom, jak zrobić domową białą kiełbasę. Zainspiruj się najnowszymi przepisami Ewy Wachowicz.

Ewa Wachowicz - przepisy na Wielkanoc | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz, na dzień przed Niedzielą Palmową, zaprosiła widzów do wspólnych przygotowań przed Wielkanocą. Na początku zaproponowała dość nietypowe danie, które jednak świetnie sprawdza się na świątecznym stole. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią orientalne smaki i dbają o linię, również w święta.

1. Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz

 Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przyrządziła pyszne, soczyste i lekkostrawne filety z kurczaka zapieczone w słodkim sosie chili. Warto dodać, że sos jest jednocześnie znakomitą marynatą do drobiu. Przygotowuje się go z limonki (soku i skórki), słodkiego sosu chili, sosu sojowego, oleju ryżowego i świeżo zmielonego pieprzu. Wystarczy tylko przeciąć filety na pół (na cieńsze plastry) i dokładnie pokryć marynatą.

Upieczone w piekarniku danie wystarczy udekorować cienko pokrojoną papryką, prażonym sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z ryżem z ananasem oraz brokułami. 

2. Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz

 Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca program „Ewa Gotuje" wybrała już bardziej tradycyjną potrawę, czyli polonezy schabowe. To po prostu roladki wieprzowe z nadzieniem pieczarkowym, które również można podać gościom na uroczysty wielkanocny obiad. Na patelni gospodyni przyrządziła farsz - rozpuściła klarowane masło, na którym zarumieniła pokrojone cebulę i pieczarki. Doprawiła do smaku przyprawami i przecierem pomidorowym.

Przed przygotowaniem wieprzowiny, Ewa Wachowicz doradziła, żeby zawsze kupować tę o ciemniejszym kolorze, ponieważ jasną łatwiej przesuszyć podczas obróbki cieplnej. Prowadząca pokroiła mięso na plastry, rozbiła jak na kotlety, doprawiła i położyła na wierzch po łyżce farszu. Następnie zwinęła w roladki i obtoczyła w mące. Smażyła na rozgrzanym tłuszczu (łączeniami do dołu), aż do zbrązowienia. 

Gdy danie główne było już gotowe, Ewa Wachowicz przedstawiła widzom kucharza Adama Kucalę, który należy do zespołu kulinarnego programu. Wraz z pomocnikiem pokazała, jak przygotować domową białą kiełbasę. Odpowiednie doprawienie to podstawa!

3. Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz

 Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser autorka programu podała pyszny makowiec na kruchym spodzie, który przyozdobiła kratką z kruchego ciasta. Na początku przygotowała ciasto i podzieliła je na dwie części. Jedną z nich wstępnie podpiekła. Potem zabrała się za zrobienie masy makowej z rodzynkami. Nadzienie wyszło niezwykle puszyste dzięki dodatkowi ubitych na sztywno białek.

Na podpieczony spód Ewa Wachowicz wysypała kaszę mannę, aby ta wchłonęła nadmiar wilgoci z masy. Z pozostałego, surowego ciasta wycięła paski, które ułożyła na makowej masie tak, aby powstała kratka. Makowiec wstawiła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Całość polała odrobiną lukru.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5