Ewa_Gotuje

Przepisy Ewy Wachowicz na gulasz, placki brokułowe i tiramisu

Sezon grzybowy w pełni, pogoda sprzyja, więc w „Ewa gotuje” nie mogło zabraknąć darów lasu. Prowadząca zaskoczyła wszystkich gulaszem, pysznymi placuszkami brokułowymi z wybornym grzybowym sosem i tiramisu z zaskakującym składnikiem. Zapamiętaj przepisy, bo dania są niezwykle aromatyczne.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W 431. odcinku "Ewa Gotuje", autorka programu przygotowała bezglutenowe placuszki brokułowe z kaszą jaglaną, które podała z tradycyjnym sosem grzybowym. Najpierw jednak zaprosiła widzów na bardzo treściwy gulasz na mięsie mielonym. Z kolei deser był sporym zaskoczeniem dla wszystkich piwoszy - zobaczyliśmy bowiem, jak zaserwować słoiczek w stylu włoskiego tiramisu, przy czym zamiast w kawie i likierze, biszkopty skąpane były w ciemnym piwie. Trunek trafił też do masy z mascarpone. Ponadto Ewa pokazała, jak przygotować marynowany kalafior.

1. Gulasz z mięsem mielonym

Gulasz z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz

Gulasz z mięsem wołowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz "kucharzenie" rozpoczęła od przygotowania pysznego, jednogarnkowego dania, czyli gulaszu. Jak sama przyznała, danie jest przeznaczone dla całej rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem seniorów. Głównymi składnikami tej potrawy są mięso mielone i warzywa. Prowadząca podkreśliła, że im dłużej się je dusi, tym lepszy posiłek otrzymamy.

 

2. Placki brokułowe z sosem grzybowym

Placki brokułowe z sosem grzybowym według Ewy Wachowicz

Placki brokułowe z sosem grzybowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Następnie gospodyni zabrała się za przyrządzenie pysznych placuszków z brokuła. Co nietypowe, nie smażyła ich wcale na patelni! W zamian za to trafiły do piekarnika, gdzie pięknie się upiekły. Gotowe doprawiła sosem grzybowym z aromatycznych prawdziwków.

 

3. Kalafior marynowany

Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz

Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W 431. odcinku programu prowadząca postawiła też na przygotowanie przetworów, które idealnie sprawdzą się w jesienne, chłodne dni. Ewa Wachowicz zamarynowała je bowiem w occie z dodatkiem ziół i kurkumy. Przyprawa nie tylko świetnie podkreśli smak kalafiora, ale też rozgrzeje i wzmocni odporność.

 

4. Piwne tiramisu

Piwne tiramisu według Ewy Wachowicz

Piwne tiramisu według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten odcinek był pełen niespodzianek. Prowadząca podała bezglutenowe, pieczone placuszki i gulasz z mięsa mielonego, a na deser? Postanowiła również zaskoczyć, przygotowując nietypowe tiramisu. Jego główny składnik to... ciemne piwo, a nie dobrze nam znany w tradycyjnej wersji likier amaretto. Taka słodycz będzie więc ciekawą propozycją dla wszystkich smakoszy piwa.

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13