Międzynarodowa kuchnia według Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci kulinarnych inspiracji z pomocą mogą przyjść międzynarodowe specjały w wykonaniu Ewy Wachowicz. W najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje" znalazły się: wyborna zupa w stylu paryskim i wykwintny łosoś w cieście francuskim. Nie mogło zabraknąć również pysznego deser, ka który prowadząca zrobiła jeden z najsłynniejszych włoskich słodkich przysmaków, czyli panna cottę.

Pyszne potrawy międzynarodowe Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

W przygotowaniu francuskiego dania kolejny raz pomagał Mateusz Gessler. Do zrobienia paryskiej zupy krem, niezbędne będą ziemniaki gotowane w mundurkach oraz biała część pora. Aby umyć pora, należy przekroić go wzdłuż, a następnie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą. Do garnka szef kuchni wrzucił dużą ilość masła, a następnie podsmażył na nim pokrojonego w półplasterki pora. Mateusz dodał także sporą szczyptę soli. Kiedy por zmięknie, dorzucił pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalał wodą mineralną, tak aby zakryć składniki. Do zupy dodał także liścia laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i gotował wszystko przez kilka minut. Po zblendowaniu zupy, Mateusz Gessler na sam koniec dodał jeszcze nieco zimnego masła. 

Do zupy podano grzanki czosnkowe, które przygotowano z bagietki, a także kleks śmietany oraz natkę pietruszki. 

Krem paryski z grzankami Ewy Wachowicz

 Krem paryski z grzankami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Krem paryski z grzankami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym daniem przygotowanym w odcinku jest łosoś à la Wellington. Ewa Wachowicz zaczęła od zamarynowania ryby w soku z cytryny, soli i pieprzu. Trzy ząbki czosnku drobno pokroiła, a następnie podsmażyła go na odrobinie masła. Następnie dodała świeży szpinak, który lekko poddusiła na średnim ogniu. Do szpiku Ewa dorzuciła serek śmietankowy oraz odrobinę parmezanu. Wszystko doprawiła sola i pieprzem. Na rozłożony płat ciasta francuskiego położyła rybę oraz szpinakową masę. Na koniec zawinęła składniki w ciasto, rant dociskając widelcem, a wierzch posmarowała roztrzepanym jajkiem. Wierzch ciasta delikatnie nacięła. Rybę upiekła w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, aż ciasto nabrało złotego koloru. Ewa Wachowicz podała łososia z sosem koperkowym.  

Łosoś à la Wellington według Ewy Wachowicz

 Łosoś à la Wellington według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Łosoś à la Wellington według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa Wachowicz przygotowała wyborny deser, czyli waniliową panna cottę z sosem malinowym. Żelatynę zalała zimną wodą i dokładnie wymieszała. Do garnka Ewa wlała szklankę mleka oraz szklankę wysokoprocentowej śmietanki, wsypała także cukier, oraz dodała ziarna i laskę wanilii. Po kilku minutach mieszania wyłączyła grzanie i wyłowiła zdrewniałą laskę waniliową. Na koniec dodała żelatynę i wszystko wymieszała do momentu, aż żelatyna się rozpuściła. Garnek wstawiła do miski z wodą i lodem, mieszała aż masa zgęstniała, a następnie przelała ja do pojemników i odstawiła do lodówki na parę godzin. Prowadząca podała deser z sosem malinowym i płatkami storczyka. 

Klasyczna waniliowa panna cotta Ewy Wachowicz

 Klasyczna waniliowa panna cotta Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Klasyczna waniliowa panna cotta Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 507. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 2444

60 min
4
30 min
1
30 min
1
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 469

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

2
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0