Ewa_Gotuje

Letnie smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Po długiej, wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz powróciła na antenę Polsatu z nową energią i jeszcze większą porcją ciekawych przepisów. W pierwszym odcinku gospodyni przywitała widzów w przydomowym ogrodzie pod Babią Górą. Zdradziła widzom nie tylko nowe receptury na pyszne dania, ale również odsłoniła kulisy programu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz słynie z pysznej, domowej i zdrowej kuchni, bazującej na regionalnych produktach, które często wykorzystuje w nieoczywisty sposób. Tak było i tym razem. Na przystawkę Ewa Wachowicz zaserwowała zupę ogórkową w nowej, zaskakującej odsłonie.

Zupa na ogórkach zielonych według Ewy Wachowicz

 Zupa na ogórkach zielonych według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa na ogórkach zielonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do zrobienia zupy ogórkowej Ewa Wachowicz użyła świeżych gruntowych ogórków, które tradycyjnie wykorzystujemy do mizerii, sałatek oraz chłodników. Gotowanie zupy rozpoczęła od karmelizowania cebuli z kurkumą na klarowanym maśle. Do garnka oprócz ogórków trafiły również: ziemniaki, por, marchewka seler i pietruszka. Pod koniec gotowania gospodyni zabieliła zupę kwaśną śmietaną oraz doprawiła do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę posypała świeżo siekanym koperkiem i nakłożyła na talerze.

Paella po zawojsku według Ewy Wachowicz

 Paella po zawojsku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Paella po zawojsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz często podkreśla, że jej zdaniem polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Raz na jakiś czas lubi jednak sięgnąć po inspiracje z innych zakątków świata. Tym razem na obiad gospodyni zaserwowała paellę – popularną hiszpańską potrawę w zupełnie nowym wydaniu. Do przygotowania tego dania Ewa wykorzystała produkty, które obecnie miała pod ręką. W potrawie znalazły się: świeża papryka i fasolka szparagowa, a owoce morza zostały zastąpione mięsem z kurczaka i królika. Gotowe danie Ewa Wachowicz zaserwowała swojej zapracowanej ekipie filmowej, która liczy aż 17 osób.

Tarta z rabarbarem według Ewy Wachowicz

 Tarta z rabarbarem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Tarta z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kulinarna uczta u Ewy Wachowicz nie może się odbyć bez słodkiego akcentu. Tym razem będzie to tarta z rabarbarem na kruchym spodzie, wypełniona kwaskowatym nadzieniem, zwieńczona słodką bezą. Doskonale zbilansowane smaki sprawiają, że nie sposób się jej oprzeć.

Arbuzolada według Ewy Wachowicz

 Arbuzolada według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Arbuzolada / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W letni słoneczny dzień chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje, które dodają nam energii i siły do działania. Na koniec programu Ewa zdradziła, jak zrobić przepyszną, arbuzową lemoniadę z lodem i listkami świeżej mięty. Przygotowanie takiego napoju zajmuje dosłownie chwilę, dlatego warto wracać do tego przepisu zwłaszcza latem.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13