Ewa_Gotuje

Kuchenne podróże z Ewą Wachowicz

Kuchnia Ewy Wachowicz bazuje na świeżych, prostych i łatwo dostępnych produktach, które można bez problemu dostać w sklepie lub wyhodować w przydomowym ogródku. Tak było i tym razem. Ewa na początku odcinka zdradziła widzom, jak z krowiego mleka zrobić prawdziwy wiejski twaróg – kluczowy składnik głównego dania. Zabrała również widzów na wycieczkę do pobliskiej bacówki, gdzie powstają pyszne, góralskie sery.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz w swoich przepisach często nawiązuje do korzeni i smaków dzieciństwa. Tym razem był to typowo wiejski produkt, taki jak twaróg. Do jego przygotowania Ewa wykorzystała świeże mleko prosto od krowy, które gospodyni przelała do kamionki i odstawiła na dwa dni w ciepłe miejsce. Dzięki temu uzyskała kwaśne mleko. Podobny efekt można uzyskać również, korzystając z zakupionego w sklepie mleka w plastikowej butelce. Do tego celu najlepiej wybrać produkt pasteryzowany w niskiej temperaturze. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego dwóch łyżek kwaśnej śmietany.

Domowy ser biały według Ewy Wachowicz

 Domowy ser biały według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Domowy ser biały według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowe kwaśne mleko Ewa przełożyła do garnka i postawiła na kuchence. Dobrze uwarzony ser powinien być podgrzewany na niewielkim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie należy odcedzić ser przez pieluchę tetrową, delikatnie odcisnąć z nadmiaru serwatki i zostawić do odcieknięcia na kilka godzin.

Pozostałą serwatkę można wypić lub wykorzystać do zupy. Jest bardzo zdrowa, dlatego nie warto jej wylewać.  

Vichysoisse według Ewy Wachowicz

 Vichysoisse według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Vichysoisse według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się niesamowicie prosta i smaczna zupa, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten francuski klasyk smakiem przypomina naszą tradycyjną, polską kartoflankę, podaną w postaci gęstego kremu. Zupa zabielona kwaśną śmietaną oraz doprawiona świeżo zmielonym, białym pieprzem i solą smakuje rewelacyjnie.

Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz

 Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Makaron z serem i truskawkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy ma swoje ulubione danie z dzieciństwa. Ewa Wachowicz jako mała dziewczyna uwielbiała zajadać się makaronem z twarogiem i truskawkami. To niezwykle proste, smaczne i tanie danie Ewa nieco udoskonaliła. Do umytych i skrojonych w ćwiartki truskawek dodała odrobinę syropu klonowego oraz kilka świeżych listków mięty. Twaróg gospodyni doprawiła cynamonem i białym cukrem. Ugotowany makaron przełożyła do palonego masła. Tak skomponowane danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz

 Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sorbet arbuzowo-malinowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec odcinka Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić domowy, orzeźwiający sorbet. Pracę nad deserem gospodyni rozpoczęła od usunięcia wszystkich pestek z arbuza, którego następnie pokroiła i włożyła do wysokiego naczynia. Dodała do niego maliny. Owoce dosłodziła miodem oraz doprawiła sokiem z limonki. Następnie wszystkie składniki zmiksowała, przelała do szklanego naczynia i wstawiła do zamrażalnika na sześć godzin. Deser warto mieszać co około pół godziny, tak aby uzyskał idealną konsystencję.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Przetwory Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Sprawdź, co poleca jej córka »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13