Ewa_Gotuje

Jesienne przepisy Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" mogliśmy zobaczyć przepisy na cwibak, pieczonkę z ogniska oraz perfekcyjną szarlotkę. Dodatkowo Ewa Wachowicz zdradziła nam, jak zrobić przepyszne, kiszone jabłka.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoim domu w podkrakowskiej Zawoi Ewa Wachowicz przygotowała prawdziwą, jesienną ucztę. W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z nami sprawdzonymi przepisami na sycące i rozgrzewające dania, które idealnie sprawdzą się w chłodniejsze, październikowe dni. Cwibak idealnie sprawdzi się w roli wytrawnej przekąski, z kolei indycze golonki pieczone na ognisku z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych duszonek. Jeśli chciałbyś przyrządzić te regionalne przysmaki, mamy dla ciebie przepisy z programu.

 

1. Cwibak z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa użyła warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

 

2. Golonki na kapuście z kociołka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała tym razem golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

 

 

3. Jabłka kiszone

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni programu podzieliła się z nami również przepisem na nietypową kiszonkę. Tym razem do słoika trafiły jabłka, które po ukiszeniu będą fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i surówek.

 

4. Kruche ciasto z jabłkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec programu gospodyni przygotowała pyszny deser, w którym również wykorzystała jabłka. Zrobiła kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Co bardzo ważne, jest to nieco zdrowsza wersja szarlotki, gdyż nie zawiera ona cukru, a do zrobienia ciasta użyta została mąką orkiszowa.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 667

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 201

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0