Ewa_Gotuje

Jesienna kuchnia w wydaniu Ewy Wachowicz

Sezon na kapustę w pełni! Dlatego w najnowszym odcinku programu prowadząca zaproponowała widzom znakomity przepis na nietypowy kapuśniak, kurczaka zapiekanego w kiszonej kapuście i sałatkę warzywną do słoików.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz gotuje sezonowo. Do swoich dań wybiera te warzywa i owoce, które w danym momencie są najsmaczniejsze i w przystępnych cenach. W październiku między innymi króluje kapusta biała, pekińska, marchew i papryka. To właśnie po te składniki sięgnęła prowadząca, aby przygotować zupę, danie główne i sałatkę do słoików.

1. Kapuśniak z włoskiej kapusty według Ewy Wachowicz

 Kapuśniak z włoskiej kapusty według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kapuśniak z włoskiej kapusty według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni gotowanie rozpoczęła od sycącego kapuśniaka. Przepis, który zaproponowała, jest nietypowy, zamiast kiszonej kapusty użyła włoskiej. To nie jedyna zmiana względem tradycyjnej receptury – wywar na zupę przygotowała na wędzonych kościach.

Ewa poradziła, aby wywar gotował się co najmniej dwie godziny, dopiero po tym czasie dorzuciła ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i gwiazdę odcinka – kapustę włoską. Całość przyprawiła do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz pieprzem ziołowym. Pod sam koniec dodała sok z cytryny, aby lekko zakwasić zupę.

2. Pałki kurczaka na kapuście kiszonej według Ewy Wachowicz

 Pałki kurczaka na kapuście kiszonej według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca zaproponowała pałki kurczaka zapiekane na  kiszonej kapuście.

Sekretem tej potrawy jest nie tylko pyszna kapusta kiszona, ale także odpowiednio skomponowana marynata do mięsa. Przygotowana na bazie sosu sojowego, soku z pomarańczy i miodu, sprawia, że kurczak ma chrupiącą skórkę z wierzchu, a w środku jest niezwykle soczysty. Całość dania ma słodko-kwaśny smak.

3. Sałatka obiadowa z kapusty, marchewki i papryki według Ewy Wachowicz

 Sałatka obiadowa z kapusty, marchewki i papryki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka obiadowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Między gotowaniem potraw,  Ewa pokazała również jak przygotować znakomitą sałatkę na bazie białej kapusty, papryki i ogórków. W okresie zimowym będzie stanowić świetny dodatek do mięs.

4. Ciasto kruche z orzechami laskowymi według Ewy Wachowicz

 Ciasto kruche z orzechami laskowymi według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto kruche z orzechami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po znakomitych potrawach obiadowych autorka programu zaproponowała kruche ciasto z orzechami laskowymi i polewą z gorzkiej czekolady, które jest niezwykle proste w przygotowaniu, a efekt zachwyca.

Wystarczy dzień wcześniej zalać orzechy laskowe mlekiem. Następnie przygotować kruche ciasto (ważne, aby pamiętać, by masło użyte do jego wyrobienia było mocno schłodzone). Na spód masy wyłożyć kwaskowaty dżem, dodać farsz z orzechów i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w 180 stopniach do zarumienienia.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Zobacz także:

Orzech włoski – król jesieni. Zrób zapasy, a twoje dania będą wyjątkowe!

Kiszenie kapusty krok po kroku. W czym najlepiej kisić kapustę?

Kiedy pić ocet jabłkowy rano czy wieczorem?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13