Sezon na truskawki

Jesienna kuchnia u Ewy Wachowicz

Po kilku tygodniach gotowania w domku u stóp Babiej Góry, Ewa Wachowicz wróciła do Krakowa, by w swojej kuchni przygotować jesienne dania, które jak zapowiedziała, będą pyszne, pożywne i zdrowe.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz do Krakowa powróciła pełna pozytywnej energii i gotowa, aby przygotować pyszne rozgrzewające dania, wprost idealne na jesienną chandrę. Jak wiecie prowadząca od 13 lat program „Ewa gotuje" ma głowę pełną pomysłów. Zobaczcie, co przygotowała dla was tym razem.

1. Zupa pieprzowa na soczewicy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W 403 odcinku programu „Ewa gotuje" Ewa Wachowicz zaproponowała przepis na zupę pieprzową z czerwoną soczewicą, która jest znakomitą alternatywą dla osób na diecie bez mięsa. Dlaczego wybrała akurat ten groch? Otóż tej odmiany soczewicy nie trzeba namaczać przed dodaniem do potrawy, wystarczy przepłukać ją na sicie. Dodatkowo soczewica jest bogata w białko i żelazo.

 

Do zupy, prócz bulionu warzywnego, trafił również imbir, który jest bardzo zdrowy, pobudza trawienie i metabolizm. Prowadząca nie wyobraża sobie jesiennego wieczoru bez rozgrzewającej herbaty z dodatkiem właśnie imbiru.

Jak przystało na zupę pieprzową, do garnka trafił wcześniej delikatnie utłuczony w moździerzu kolorowy pieprz. Czym różni się od klasycznego, czarnego pieprzu? Właściwie niczym, botanicznie to cały czas ta sama roślina, jednak jej ziarenka są w różnym stadium dojrzałości, stąd odmienne kolory.

 

2. Bulgur z warzywami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po zupie przyszedł czas na danie główne. Jako że za oknem jesień w pełnej krasie, Ewa zaproponowała przygotowanie szybkiej i sycącej kaszy bulgur z sezonowymi warzywami. Do potrawy prowadząca dodała cebulę, czosnek, czerwoną fasolę z puszki, cukinię, bogatą w witaminę C czerwoną paprykę, kaszę i przyprawy - wędzoną paprykę oraz kurkumę. Do dania zamiast soli użyła sosu sojowego, który nadaje całości smaku umami.

 

3. Cebula marynowana w occie jabłkowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W międzyczasie Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować znakomity dodatek do obiadu - marynowaną cebulę. Jest to bardzo proste! Najważniejsze, aby pamiętać o właściwych proporcjach marynaty (2:1) . Na szklankę wody wlać pół szklanki octu.

 

4. Tarta midałowo-morelowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie przyszedł czas na deser, tatrę migdałową z morelami. Do jej przygotowania prowadząca użyła mąki orkiszowej, która co prawda zawiera gluten, ale jest on łatwiej przyswajalny.

Ewa Wachowicz podzieliła się także poradami. By spód tarty wyszedł idealny, należy pamiętać, aby masło przed dodaniem do innych składników, mocno schłodzić w lodówce. Do przygotowania masy zaś, masło powinno mieć temperaturę pokojową. Nie zapominajcie dodać do ciasta szczyptę soli, podbije ona jego słodki smak!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 982

60 min
4
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 21

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3