Sezon na truskawki

Ewa Wachowicz zdradza, jak zrobić doskonały sernik

W najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz przyrządziła egzotyczne dania, udowadniając jednocześnie, że wcale nie są one drogie i trudne w przygotowaniu. Zresztą przekonajcie się sami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już 443. odcinek programu "Ewa Gotuje". Tym razem gospodyni postanowiła zabrać nas w kulinarną podróż dookoła świata, serwując potrawy z odległej Ameryki Południowej oraz Azji.

Oczywiście nie mogło zabraknąć również nieco bardziej swojskich dań, które z pewnością zasmakują wielbicielom tradycyjnych smaków. Jednak nawet i one, dzięki sprytnym trikom gospodyni programu, nabierają znacznie ciekawszego charakteru.

Jeśli do tej pory nie próbowaliście kremowego sernika baskijskiego lub prostych placków z blachy, koniecznie postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości. Oto przepisy z najnowszego odcinka programu Ewy Wachowicz.

 

1. Ceviche z pstrąga według Ewy Wachowicz

Cechiche z pstrąga według Ewy Wachowicz  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Na początek Ewa przygotowała ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić, warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, aby była ona super świeża - najlepiej złowiona dosłownie przed chwilą. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstanie z miejscowego pstrąga, bo w okolicy są stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski są: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.

 

2. Placki ziemniaczane z blachy

Placki ziemniaczane z blachy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Ewa Wachowicz pokazała też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj". Przerobiła poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy. W ten sposób ugotowane wcześniej ziemniaki można wykorzystać w menu następnego dnia. Są niezwykle smaczne i wyśmienicie smakują z ceviche!

 

3. Lomo saltado - polędwica według Ewy Wachowicz

Polędwica według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Na danie główne gospodyni zaproponowała kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. Pod tym określeniem kryje się jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów nazywa się chifa! Z kolei do tego dania trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.

4. Sernik baskijski

Sernik basjkijski według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Oczywiście na liście potraw nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. Na deser Ewa Wachowicz upiekła niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku, łatwo dostępnych produktów. Efekt? Ciasto jest niezwykle kremowe i delikatne.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 225

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 360

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 269

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3