Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Zupa z łososia i pstrąga, zapiekanka z kurczakiem i deser jabłkowy

W sobotę 6 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz rozpocznie nowy sezon „Ewa gotuje” i pożegna zimę w skandynawskim stylu! W programie podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początek Ewa ugotuje fińską zupę z pora i łososia - lohikeitto, po szwedzku laks soppa, którą wzbogaci rodzimym pstrągiem. Do tej potrawy będą potrzebne: masło, por, cebula, marchewka, ziemniaki, listek laurowy, sól, filet z pstrąga i łososia oraz kwaśna śmietana. Na koniec świeży koperek, biały pieprz, sok i plasterek cytryny i pożywna zupa rybna gotowa!

Na danie główne będzie szwedzka zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w sosie curry. Do przygotowania tego posiłku Ewa Wachowicz użyje: oleju ryżowego, piersi z kurczaka, ziemniaków, czosnku, jajek, kwaśnej śmietany, majonezu, słodkiej wędzonej papryki, curry, pieprzu, soli, natki pietruszki, marynowanej papryki i twardego sera.

Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprosi na deser. Przygotuje norweski przysmak jabłkowy, czyli mus jabłkowy z kruszonką i bitą śmietaną. Do przygotowania deseru będą potrzebne: jabłka, masło, cukier trzcinowy lub ksylitol, cynamon, odrobina wody, pełnoziarniste ciasteczka na kruszonkę, dobrze schłodzona wysokoprocentowa słodka śmietanka i cukier waniliowy oraz listki męty do ozdoby.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 6 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

Ewa gotuje: Zupa z łososia i pstrąga, zapiekanka z kurczakiem i deser jabłkowy na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
6
Sałatki Sałatka Cioci

Lekka sałatka z wykorzystaniem nowalijek. Smaku i aromatu dodaje tuńczyk , po...

Odsłon: 195

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 117

30 min
4
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 362

30 min
2
Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 60

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3