Ewa gotuje: zapiekanki, kalafiorowa, naleśniki po bolońsku i biszkopty

W sobotę 14 maja Ewa Wachowicz przygotowywanie potraw zacznie od pysznych zapiekanek na bagietce z sosem holenderskim i szczypiorkiem. Następnie zdradzi przepis na wiosenną zupę kalafiorową oraz naleśniki z sosem bolońskim. Na deser zaproponuje biszkopciki przełożone kremem paryskim. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Młodsi widzowie pewnie nie pamiętają czasów, kiedy w tak zwanych budach, które wyrosły w polskich miastach i miasteczkach zaraz po zmianie ustroju, można było nabyć drogą kupna pierwsze polskie street-foody, a wśród nich burgery, hot-dogi i… zapiekanki. Absolutnym hitem były te na bagietkach, czyli bardzo długim, białym pieczywie. Dokładnie takie Ewa zrobi w programie! Jednak żeby było trochę inaczej, niż za dawnych lat, to zamiast z ketchupem czy majonezem zostaną podane z sosem holenderskim i szczypiorkiem. 

Kolejną potrawą będzie błyskawiczna, wiosenna zupa kalafiorowa – co ciekawe zabielona i zagęszczona nie śmietaną a serkiem mascarpone. 

Danie główne zostanie przygotowane w duchu kuchni zero waste – Ewa pokaże jak wykorzystać naleśniki z poprzedniego obiadu. Nałoży na nie sos boloński, zwinie jak krokiety, umieści w naczyniu żaroodpornym, poleje beszamelem, doda mozzarellę i zapiecze. 

Na deser zaproponuje biszkopciki na białkach, które zostały po zrobieniu kremu do zapiekanek. Ciasteczka będą przełożone kremem paryskim. 

Widzowie zobaczą też jak w domowej wędzarni uwędzić ser biały. 

„Ewa gotuje" odcinek 452 - emisja w sobotę 14 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Sałatki Surówka z sałatą

Surówka z sałaty, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku to idealne uzupeł...

Odsłon: 17

30 min
0
60 min
1
15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

3
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9