Ewa gotuje: Świąteczne dania

W sobotę 25 grudnia o godzinie 9:35 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje dania na świąteczny stół. Obejrzyjcie i poszukacie inspiracji! A może zaskoczycie swoich gości potrawami innymi niż dotychczas robiliście na Boże Narodzenie?

Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszą świąteczną potrawą w kuchni Ewy Wachowicz będzie szybka sałatka makaronowa z kurczakiem. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej smacznej propozycji na świąteczny stół są: makaron w kształcie ryżu, filet z piersi kurczaka, sól, pieprz, olej ryżowy do smażenia, ogórki konserwowe i gruntowe, puszka kukurydzy konserwowej, twardy ser żółty, jogurt naturalny, majonez, musztarda, czosnek, sok z cytryny i natka pietruszki.
Po szybkiej sałatce Ewa zaprosi na pieczoną szynkę, którą zaserwuje z kiszoną pietruszką oraz chutneyem z ananasa. Z kolei do tego dania dla świątecznych gości trzeba przygotować żeliwny garnek oraz następujące składniki: solankę z wody, soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego, szynkę wieprzową, słoninę ze skórą, ziarna czarnego pieprzu, goździki, cebule, ananasa, rodzynki, cukier trzcinowy, ocet z czerwonego wina, dżem z pigwy, słodkie sherry oraz pietruszkę kiszoną, którą Ewa robiła w jednym z poprzednich odcinków.

W święta często sięgamy po śledzie. Dlatego Ewa pokaże, jak samemu zamarynować takie śledzie z marchewką i cebulą. Aby razem z gospodynią zrobić domowe śledzie w occie, trzeba tylko sięgnąć po następujące składniki: filety śledziowe z solanki, marchewkę, cebulę, wodę, ocet spirytusowy10%, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gorczycy oraz cukier.

Na koniec Ewa zaprosi na pyszny sernik makowy albo makowiec serowy! W przepisie na ten świąteczny wypiek 2 w 1 znajdują się: suchy mak, mleko, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa, bułka tarta, olejek migdałowy, ser biały, olejek pomarańczowy, masło, kandyzowana skórka pomarańczowa oraz lukier na soku z pomarańczy i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Świąteczne ciasto można podać z kiszonymi pomarańczami, które Ewa zrobiła w jednym z minionych odcinków.

Smacznego świętowania i wielu kulinarnych sukcesów w Nowym Roku!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 25 grudnia w ostatnim odcinku 33. sezonu programu „Ewa gotuje"!

Ewa gotuje" odcinek 441- emisja w sobotę 25 grudnia o 9.35 w Polsacie oraz Polsat Go!

"Ewa gotuje": Czym zaskoczyć gości w Boże Narodzenie? Przygotujcie świąteczne dania z Ewą Wachowicz! na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 127

15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 218

60 min
8
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 823

15 min
21
Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 520

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4