Ewa_Gotuje

Ewa Gotuje: Sałatka szwedzka, krem z ziemniaków z kaszanką, szaszłyki gruzińskie, brownie

W najbliższą sobotę 30 września Ewa Wachowicz pokaże aż cztery dania. Przeprowadzi widzów przez różne kuchnie świata - od polskiej przez skandynawską, gruzińską, aż po amerykańską. Jedno jest pewne - atrakcji i pysznych potraw nie zabraknie.

Ewa Wachowicz zaprezentuje różne kuchnie świata | Fot. materiały prasowe/Polsat

W 489. odcinku programu „Ewa Gotuje” będzie międzynarodowo! Gotowanie zacznie się od przysmaku ze Szwecji - Adam, kulinarny asystent Ewy, zrobi klasyczną sałatkę z ogórków. 

Chwilę później zobaczymy, jak przyrządzić klasyczny, typowo polski krem z ziemniaków. Co ciekawe - dodatkiem do zupy będą krążki kaszanki panierowane w bułce tartej z dodatkiem sezamu i mielonego imbiru. 

W przygotowaniu dania głównego pomoże Adam - razem z Ewą zrobi gruzińskie szaszłyki, grillowane na długich szpadkach. Mięso będzie pieczone nad starym metalowym paleniskiem. Do rozpalenia żywego ognia Ewa użyje wysuszonych gałązek winogronowych. 

Na deser będzie amerykańska klasyka - brownie. Wilgotne w środku ciasto zostanie udekorowane kremem na bazie śmietany, mascarpone i masła orzechowego oraz malinami. 

Gościem programu będzie Maria Leśniak, która opowie o swej pasji do wysokogórskich wędrówek. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 489. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13