Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Rosół z pierożkami z białą kiełbasą, jajka po szkocku, mazurek

Już w najbliższą sobotę 8 kwietnia o godz. 10:10 w telewizji Polsat, Ewa Wachowicz w swoim kulinarnym programie pokaże, jak przygotować pyszny rosół z pierogami, podzieli się także przepisem na jajka po szkocku i mazurek.

Ewa Wachowicz - świąteczne potrawy | Fot. materiały prasowe/Polsat

Wielka Sobota, więc potrawy będą świąteczne! Zresztą nie tylko potrawy, bo również dekoracje, o których po obiedzie Ewa porozmawia z zawodową florystką. 

Na Wielkanoc często gotujemy żurek lub barszcz biały. Albo klasyczny rosół. Ewa wybierze trzecią opcję, ale bulion poda z pierogami nadzianymi domową białą kiełbasą zapieczoną wcześniej w słoiku.

Danie główne będzie zaskoczeniem, ponieważ zobaczymy jajka po szkocku. To danie bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie robione jest z jaj kurzych i odpowiednio przyprawionej wieprzowiny. Co ciekawe – do mielonego mięsa dodaje się drobno posiekane anchois, czyli fileciki z sardeli. Takie jajka wyspiarze spożywają najczęściej na zimno, są popularną przekąską i często można je zamówić w brytyjskich pubach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trafiły na polski, wielkanocny stół! Tym bardziej, że można zaryzykować stwierdzenie, że szkockie jajka to taka wariacja na temat pieczeni rzymskiej, przy czym zamiast dużego kawałka mięsa z jajkami w środku mamy mono porcje.

Deser to mazurek na kruchym spodzie – bodaj najbardziej wielkanocny wypiek wśród polskich ciast. Ewa zrobi spód w formie na tartę, więc mazurek będzie okrągły. Ciasto wypełni masa na bazie karmelu i śmietanki. Nadzienie będzie mocno czekoladowe – dzięki kakao. Na górze znajdzie się dekoracja z prażonych wiórków kokosowych, migdałów, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Ewa przygotuje też deskę wędlin i serów w kształcie… wielkanocnego wieńca.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...

Odsłon: 1369

15 min
7
>60 min
11
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9495

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

3
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

6
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10