Sezon na truskawki

Ewa gotuje: regionalny krupnik, tarta tatin oraz pierogi z suszonymi śliwkami

W sobotę 10 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje tradycyjny podlaski krupnik z guglami, tartę tatin oraz kulinarny rarytas, który zachwycił znaną gwiazdę Hollywood!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia. Zupa powstanie na wywarze z kości wołowych. Zamiast kaszy jęczmiennej trafi do niej pęczak, a miejsce pokrojonych w kostkę ziemniaków zajmą gugle, czyli ziemniaczane kluski. Do przygotowania tego regionalnego krupniku będą jeszcze potrzebne: marchewka, pietruszka, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, masło, cebula, jajka, mąka, pieprz oraz natka pietruszki.

Danie główne będzie „do góry nogami"! Ewa zrobi wytrawną tartę tatin. Ciasto w tej tarcie znajdzie na górze, zamiast na dole, a pod nim będą warzywa. Do przygotowania tego przewrotnego wypieku na słono będą potrzebne: mąka, masło, żółtka jajek, zimna woda i sól. A do warzywnego farszu: buraki, marchewka, seler, pietruszka, czerwona cebula, oliwa z oliwek i sól. Niezbędne też są: musztarda francuska, ser feta i pędy groszku cukrowego. Proste składniki, fajny pomysł i można zaskoczyć rodzinę oraz gości!

Ewa Wachowicz często używa klarowanego masła w swojej kuchni. Gospodyni pokaże, jak samodzielnie je przygotować. Takie masło możemy przechowywać w lodówce, ale też w temperaturze pokojowej! Dlaczego? Podczas klarowania pozbywamy się wody i białka, dlatego ten czysty tłuszcz już się nie psuje!

Na deser Ewa zaproponuje pierogi na słodko - z suszonymi śliwkami, prażonymi migdałami i złocistą smażoną śmietaną. Do zrobienia tej potrawy trzeba też przygotować: mąkę, gorącą wodę, jajko i oliwę. Pierogi gotujemy w dużej ilości posolonej wody, a po ugotowaniu hartujemy je w zimnej wodzie. Na koniec omasta w postaci smażonej śmietany i pyszny deser gotowy! Tym rarytasem Ewy Wachowicz zachwycała się gwiazda Hollywood, Jean Reno!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 10 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż migdałowy na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 10

15 min
1
Ciasta Tort truskawkowy

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

Odsłon: 650

60 min
5
Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 577

30 min
8
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85722

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3