Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Ramen, spaghetti i ciasto kokosowe!

W 436. odcinku programu „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz gotowanie zacznie od przyrządzenia rozgrzewającej azjatyckiej zupy ramen. Na drugie danie będzie zaskakujący makaron z sosem na bazie gotowanych buraków ćwikłowych. Z kolei po obiedzie Ewa upiecze ciasto kokosowe. W programie gospodyni podzieli się ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Lubicie ramen? No jasne! To może już czas nauczyć się przygotowywać go w domu! Ramen to potrawa, która w ciągu kilku ostatnich lat zrobiła u nas sporą karierę - są nawet restauracje i bary specjalizujące się w tej orientalnej zupie. Tymczasem taki azjatycki rosół, bo ramen to właśnie nic innego, jak odpowiednio doprawiony i podany bulion, można bez problemu przygotować w domu! I właśnie od tego dania zacznie się nadchodzący odcinek „Ewa gotuje". Na liście potrzebnych składników tego dania są: udka indyka, sól, marchewki, pietruszki, cebula, seler, czosnek, ostra papryczka, kawałek imbiru, ziarna kolendry, kapusta pekińska, olej z prażonego sezamu, sos rybny, ciemny sos sojowy, makaron ramen, jajka ugotowane na pół miękko i szczypior z dymki. Właśnie z tego wszystkiego powstanie azjatycka potrawa w polskim domu!

Po rozgrzewającej azjatyckiej zupie Ewa zaprosi na makaron z pysznym sosem z buraków ćwikłowych. Do dania głównego należy przygotować: makaron spaghetti, buraki, czosnek, orzechy włoskie, oliwę, sól, sok z limonki, kawałek sera grana padano, pieprz i natkę pietruszki. Smaczny makaron z zaskakującym buraczanym pesto będzie szybko gotowy do podania!

W programie Ewa pokaże, jak zamarynować imbir. Do słoików z imbirem należy przyszykować marynatę z następujących składników: octu, wody, cukru i soku z buraka. Marynowany imbir przechowujemy w lodówce. Można go jeść już następnego dnia!

Po obiedzie pora na deser, na który tym razem Ewa upiecze ciasto kokosowe. W przepisie na ten wypiek znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka orkiszowa jasna, proszek do pieczenia, mleko, wiórki kokosowe, biała czekolada i masło klarowane

A za tydzień Ewa Wachowicz zrobi bułeczki, do których będzie potrzebowała puree z dyni. Dlatego na koniec programu pokaże, jak je przygotować. A do tego będzie potrzebna dynia Hokkaido.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 20 listopada w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 436 - emisja w sobotę 20 listopada o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”

Prosta sałatka ziemniaczana z ogórkiem, dymką i rzodkiewką. Do niej sos czosn...

Odsłon: 4945

15 min
6

Przepis dnia

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 1353

15 min
12
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 352

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7