Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Pysznie i dietetycznie!

W sobotę 22 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz na początek przygotuje przystawkę na ciepło z chińskiej kapusty pak choi. Jako danie główne zaproponuje filet z dorsza z sosem jajecznym. Natomiast po obiedzie Ewa upiecze zaskakujący sernik kokosowy.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem widzowie zastaną Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej połowie maja bywa jeszcze dość chłodno, to po powrocie do kuchni autorka programu przygotuje ciepłą przystawkę na kapuście pak choi. Oprócz chińskiej kapusty na patelnię trafią następujące składki: oliwa, czosnek, świeży imbir i papryczka chili, miód, sos sojowy, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, ser z niebieską pleśnią oraz gomasio do smaku. Pyszna i zdrowa przystawka jest szybko gotowa!

Danie głównym będzie bardzo dietetyczna ryba po norwesku, do tego jajeczny sos, puree ziemniaczne z kurkumą i kalafior romanesco. Do przygotowania zapiekanej w piekarniku potrawy należy przygotować: filety z dorsza, sól, biały pieprz, masło klarowane, szalotkę, groszek cukrowy, wodę, białe wino, liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu są niezbędne: jajka, śmietana 18%, mleko, sól, pieprz i natka pietruszki. Do puree, oprócz ziemniaków, obowiązkowe są: kurkuma, masło, mleko i na wierzch koperek. A do podania obiadowego dania - kalafior romanesco.

Przystawkę z pak choi Ewa doprawiła gomasio, czyli mieszaniną soli i sezamu. Można ją kupić, jednak gospodyni pokaże, jak łatwo zrobić ją samemu! Takie gomasio zastępuje zwykłą sól i niesamowicie doprawia wiele potraw, nie tylko orientalnych.

Po obiedzie Ewa zaprosi na dietetyczny sernik kokosowy! Aby upiec ten smakowity deser bez dodatku cukru konieczne są następujące składniki ciasta: mąka, proszek do pieczenia, kakao, masło, erytrol, żółtka i całe jajka, twaróg, mąka ziemniaczana, wiórki, mleczko oraz likier kokosowy a do dekoracji bratki.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 22 maja w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Pysznie i dietetycznie! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 418

60 min
1
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 6

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3