Ewa_Gotuje

Ewa Gotuje: Przystawki andrzejkowe, kapsalony holenderskie, brownie z patelni

467. odcinek programu kulinarnego „Ewa Gotuje" pojawi się 26 listopada w telewizji Polsat. Tym razem prowadząca postawi na uniwersalne przekąski imprezowe (świetne na andrzejki), sycące danie główne oraz zaskakujący deser z patelni. Przekonaj się, co czeka widzów już w najbliższą sobotę!

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku krzątanina w kuchni Ewy Wachowicz zacznie się od zrobienia dwóch mini-przystawek - włoskiej bruschetty oraz tartaletek z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami. Znakomicie sprawdzą się w roli tzw. czekadełek przed obiadem, jak też zaspokoją pierwszy głód, choćby podczas imienin albo imprezy andrzejkowej. 

Z kolei potrawą odcinka będą kapsalony holenderskie, czyli zaskakująca kompozycja domowych frytek, odpowiednio doprawionego i usmażonego kurczaka oraz sałatki z pomidorów, ogórków, cebuli i kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym.

– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wyjaśnia Ewa Wachowicz.

Na deser Ewa zrobi brownie - zaskakujące, bo z patelni! Ta receptura jest o tyle ciekawa, że do przygotowania ciasta nie potrzeba piekarnika, więc to idealne ciasto do przyrządzenia w akademiku czy wynajętym mieszkaniu, które nie posiada dużej, w pełni wyposażonej kuchni. 

„Ewa gotuje" odcinek 467 - emisja w sobotę 26 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13