Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: potrawy z ciepłych zakątków świata!

W sobotę 19 marca o godzinie 10:00 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje potrawy z egzotyczną nutą. Na przystawkę zaproponuje krem z batatów i soczewicy. Następnie zaprosi widzów na danie główne, czyli pieczone podudzie indyka podane z sosem czekoladowym. Zdradzi również przepis na pyszną ensaimadę.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata!

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje zupę na orientalną nutę – sycący i pikantny krem z batatów i soczewicy, zabielony nie śmietaną a mleczkiem kokosowym.

Na danie główne będzie pieczone, luzowane podudzie indyka podane z sosem czekoladowym. Historia tej potrawy jest niesamowita, bowiem wedle legendy powstała ona w jednym z meksykańskich klasztorów. Pewnego dnia siostrzyczki dowiedziały się, że z niespodziewaną wizytą wybiera się do nich ksiądz biskup. Wpadły w popłoch, bo żyły skromnie, a wiadomo – dostojnego gościa trzeba przyjąć czym chata bogata. Na całe szczęście jedna z zakonnic zachowała zimną krew. Upiekła ostatniego, zresztą leciwego już indyka. Zrobiła też sos na bazie papryki, cebuli i czekolady, bo akurat to miała pod ręką.

Na deser autorka programu upiecze ensaimadę, czyli zakręcone jak skorupa ślimaka ciasto drożdżowe z Majorki, które wedle oryginalnej receptury robione jest na smalcu.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 19 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 444 - emisja w sobotę 12 marca o 10.00 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Ewa gotuje: Orientalny krem z batatów i soczewicy, indyk w sosie mole, ensaimada na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13