Ewa_Gotuje

„Ewa gotuje” - kuchnia w stylu zero waste

W sobotę 24 września o godzinie 10:10 w telewizji Polsat Ewa Wachowicz zdradzi przepis na domowy bulion z lanymi kluskami, na danie główne zaserwuje tradycyjny, śląski garnuszek górnika, natomiast na deser będą jabłka w szlafrokach. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz wiele razy mówiła, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować, jak też wielokrotnie wykorzystywała rosół z poprzedniego obiadu do przygotowania zupełnie nowej potrawy, ale chyba nigdy nie robiła wczorajszego bulionu z… lanymi kluskami.

To znaczy nie robiłam przed kamerą, bo ciasto „kładłam” na gorący wywar nie raz i nie dwa… Ale przy tej czynności na pewno nie podejrzewałam, że w ten sposób gotuję jedną z najbardziej znanych śląskich zup.

– uściśla autorka programu, zdradzając tym samym, że następny odcinek rozpocznie się od tradycyjnego ajlaufu. 

Po takiej błyskawicznej zupie w stylu zero waste pani Ewa zaprosi na potrawę, która w wielu śląskich domach robiona jest na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne a zwie się garnuszkiem górnika. Cóż to takiego? Otóż są to dwa rodzaje mięs, najczęściej wołowina i wieprzowina, zapieczone w pomidorowo-jarzynowym sosie. 

Na deser będą intrygujące jabłka w… szlafrokach. To nic innego jak poczciwe owoce jabłoni nadziane powidłami i otulone ciastem francuskim. 

Jako gościa ponownie zobaczymy Adama Borowicza – znakomitego kucharza i rodowitego Ślązaka, który przybliży widzom specjały kuchni górnośląskiej. 

„Ewa gotuje" odcinek 458 - emisja w sobotę 24 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13